Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 17 september 2018

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied

Straf - Celstraf voor bezit 86 kilo hasj

12 september - Een 26-jarige man uit Amsterdam is veroordeeld voor het bezit van 86 kilo hasj in zijn woning. Hij krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 160 dagen, waarvan 120 voorwaardelijk, en een taakstraf van 120 uur. Een deel van de hasj was verpakt in slikbollen, waarschijnlijk bestemd voor import of export. De man heeft daarmee een bijdrage geleverd aan de grootschalige handel in hasj, waarvan bekend is dat deze gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit. De rechtbank legt een gevangenisstraf op die niet langer is dan het voorarrest omdat de rechter de positieve ontwikkelingen in het leven van de man niet wil doorkruisen. De Amsterdammer zit op dit moment in de afrondende fase van zijn opleiding en kan bovendien waarschijnlijk zijn huidige baan behouden. Wel wordt een extra lange proeftijd van 3 jaar opgelegd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6517

Straf - Auto-inbraak, fietsdiefstal en verboden wapen

14 september - Een 23-jarige man krijgt 12 maanden (waarvan 4 voorwaardelijk) jeugddetentie voor het, met anderen, inbreken in een auto en voor het stelen van een elektrische fiets door de eigenaar te bedreigen met een taser. Ook had de man zonder vergunning een pistool, een revolver en munitie voorhanden. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij schade en veel overlast heeft veroorzaakt. Het ongecontroleerde bezit van vuurwapens brengt bovendien een groot veiligheidsrisico met zich mee. Omdat de man verstandelijk beperkt is en pedagogische sturing nodig heeft, legt de rechtbank de voorwaarde van behandeling door de reclassering op.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6518

Bestuur - Veiligheidssituatie in Kunduz onvoldoende onderzocht

7 september - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft niet goed genoeg uitgelegd waarom de asielvergunning van een Afghaanse man is geweigerd. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De 20-jarige Afghaanse asielzoeker had een aanvraag gedaan, omdat hij bescherming wilde tegen leden van de Taliban die achter hem aan zouden zitten. Volgens de rechtbank mocht de IND zijn relaas ongeloofwaardig vinden, maar over de veiligheidssituatie in de provincie Kunduz, waar de asielzoeker vandaan komt, komt een onduidelijk beeld naar voren. Uit rapporten van de Verenigde Naties en het European Asylum Support Office komt enerzijds een verbetering naar voren, maar anderzijds een zeer precaire situatie. Mede omdat de jongeman de leeftijd heeft om te worden gerekruteerd door strijdende groepen, is zo onvoldoende duidelijk of hij naar het gebied terug kan. De IND moet de asielaanvraag opnieuw beoordelen

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6463

Bestuur - Streep door krijtstreepmethode

14 september - De gemeente heeft de e-bike van een Amsterdammer onterecht verwijderd, omdat niet is aangetoond dat deze zes weken - ononderbroken - geparkeerd stond. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De gemeente verwijdert fietsen die langer dan zes weken op één plek staan en brengt deze naar het Fietsendepot. Om vast te stellen dat een fiets niet wordt gebruikt, hanteert de gemeente de ‘krijtstreepmethode’. De gemeente bevestigt een rood label aan de fiets en brengt een krijtstreep aan op het achterwiel. Volgens de gemeente gaat deze krijtstreep er van af als de fiets wordt gebruikt. In deze zaak voerde de Amsterdammer gemotiveerd aan dat hij zijn fiets wél had gebruikt. Hij had het rode label gelijk verwijderd maar kreeg de krijtstreep met schoonmaakmiddel maar moeizaam weg. De krijtstreep zegt dus niets over het gebruik, aldus de man. De rechtbank vindt dat de man hiermee voldoende twijfel heeft gezaaid over de betrouwbaarheid van de krijtstreepmethode.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6527

Kanton - Niet het hele bedrag voor halve tenniscursus

10 september - Een man die al na 2 maanden stopte met zijn intensieve tenniscursus van een half jaar bij sportcomplex Spa Zuiver, hoeft niet het volledige cursusgeld van ruim 4500 euro te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Het sportcomplex hanteert voorwaarden waarin staat dat zodra voor de cursus is ingeschreven het volledige lesgeld verschuldigd is, ook als niet wordt deelgenomen. Bij een cursus van een half jaar is het volgens de kantonrechter niet ondenkbaar dat een deelnemer eerder wil of moet stoppen en dan is het, zeker bij een dergelijk hoog bedrag, onredelijk dat er geen mogelijkheid is om tussentijds te beëindigen. Omdat het enige tijd kan duren voordat de vrijgevallen lestijd voor de (privé)lessen weer is ingevuld, moet de man wel iets meer betalen dan het aantal weken dat hij de cursus daadwerkelijk heeft gevolgd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6515

Kanton - Bank hoeft ruziënde manager niet langer te dulden

11 september - Een bank mag de arbeidsovereenkomst met een werknemer beëindigen omdat de verhouding tussen de bank en de vrouw te ernstig is verstoord. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De vrouw ging in december 2017 aan de slag als manager. Vrijwel onmiddellijk daarna kreeg ze diverse conflicten met haar leidinggevenden en ondergeschikten. Volgens de bank liepen die zo hoog op dat de vrouw niet langer kon blijven. De vrouw verweet de bank onder meer te discrimineren door haar een te laag salaris te geven. Ook zou ze zijn misleid en geïntimideerd. De rechter geeft haar op alle punten ongelijk. Uit gespreksopnames (die de vrouw in het geheim had gemaakt) en uit diverse e-mails blijkt dat ze met haar aanvallende manier van communiceren en escalerende stijl van opereren zelf de verhoudingen op scherp heeft gezet. Ook blijkt uit geen van de door haar ingebrachte stukken dat de vrouw zou zijn geïntimideerd, misleid of gediscrimineerd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6516

Civiel - Krakers moeten vertrekken uit monumentaal pand

13 september - Het openbaar ministerie mag overgaan tot het strafrechtelijk ontruimen van een gekraakt benedenhuis vlakbij het Museumplein. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De krakers wilden dit voorkomen omdat de eigenaar, een vastgoedonderneming, er een hotel in wil vestigen. Daarvoor is een verbouwing nodig en omdat het een monumentaal pand betreft zijn de eisen van de gemeente streng. De krakers vrezen langdurige leegstand en ze zijn ook bang dat de eigenaar het benedenhuis zal laten verkrotten om onder de eisen van de gemeente uit te komen. De voorzieningenrechter constateert dat de eigenaar vlak voor de kraak een beheersovereenkomst heeft gesloten voor tijdelijk beheer. Daarom is er geen vrees voor langdurige leegstand en mag de ontruiming doorgaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6445

Civiel - Producent moet director betalen voor werk aan reclamefilm

14 september - Een producent van onder ander reclamefilmpjes moet een art-, casting- en stylingdirector toch betalen voor de werkzaamheden die zij heeft verricht voor een reclamefilmpje van Bavaria. Dat heeft de rechter geoordeeld. De director had facturen gestuurd voor haar werkzaamheden, maar de producent wilde deze niet betalen. Volgens de producent had de director het werk niet goed uitgevoerd, zou zij het budget (op onderdelen) hebben overschreden, een niet-afgesproken uurloon hebben gerekend en haar onkosten niet hebben onderbouwd. De rechter oordeelt echter dat het totale werkbudget niet is overschreden en dat de producent niet heeft aangetoond dat de werkzaamheden niet goed zijn uitgevoerd. Ook kon de producent niet aantonen dat de onkosten niet voor het Bavariafilmpje waren gemaakt. De rechter oordeelde wel dat er een lager uurloon is overeengekomen dan de director stelde, zodat dat in mindering op de facturen is gebracht.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2018:6528

Uitspraken