Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 16 september 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf en tbs voor onder andere verkrachting en bedreiging

12 september - De rechtbank acht bewezen dat een 33-jarige man in augustus 2023 in Amsterdam een vrouw verkrachtte die hij via internet had ontmoet. Ook beledigde en bedreigde hij zijn oud-buurman, beledigde hij een politieagent en verzette zich meermalen tegen zijn aanhouding. Hij wilde niet meewerken aan een gedragskundig onderzoek in het Pieter Baan Centrum. De onderzoekers konden desalniettemin vaststellen dat hij ten tijde van de ten laste gelegde verkrachting leed aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis die ook in 2016 al werd vastgesteld. Eerdere gedragsinterventies hadden niet het gewenste effect. Het is vanuit veiligheidsoogpunt onverantwoord hem te laten terugkeren in de maatschappij zonder dat geprobeerd is te werken aan zijn vermogen om te gaan met die stoornis. De rechtbank veroordeelt hem daarom, naast een gevangenisstraf van 24 maanden, ook tot tbs met dwangverpleging. Door niet mee te werken aan het gedragskundige onderzoek maakte hij elke opening om te komen tot een minder vergaande gedragsinterventie onmogelijk.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5673


Bestuur - Taxistandplaatsen blijven voorlopig open voor groengas taxi’s

6 september - De verkeersbesluiten waarmee 6 taxistandplaatsen in het centrum van Amsterdam uitsluitend voor uitstootvrije taxi’s zijn aangewezen, worden voorlopig geschorst. Dit heeft de voorzieningenrechter bepaald. Deze besluiten heeft het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam genomen in het kader van het programma “Amsterdam actieplan schone lucht”. Exploitanten van taxibusjes aangedreven door groengas zijn hiertegen opgekomen, omdat het niet meer mogen gebruiken van de standplaatsen tot ernstige inkomensderving leidt en zij zich nog geen elektrische taxibusjes kunnen veroorloven. Omdat de op 1 januari 2025 voorziene invoer van een uitstootvrije zone voor taxi’s voor onbepaalde tijd is uitgesteld, heeft de voorzieningenrechter de financiële belangen van de exploitanten zwaarder gewogen dan het door de gemeente Amsterdam te behartigen milieubelang. De rechter heeft de besluiten geschorst tot zes weken nadat de rechtbank op het beroep van de exploitanten zal hebben beslist. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5532

Kanton - Woonruimte verhuurd, (mede)huurder mag blijven

5 september - Een man mag, ook na het vertrek van zijn ex-partner, in de het gehuurde woning blijven wonen. Weliswaar staat in de huurovereenkomst uit 1995 dat de ruimte deels gebruikt moest worden als praktijkruimte voor medische beroepen, maar de ruimte werd verhuurd aan twee studentes die ook de bedoeling hadden om daarin te gaan wonen. De verhuurder stelde dat het gehuurde deels werd verhuurd als bedrijfsruimte, maar daar gaat kantonrechter niet in mee. Dit blijkt niet uit de bedoeling van partijen bij het sluiten van de overeenkomst. Dat betekent dat de bepalingen in de huurovereenkomst over wat verhuurd werd zo uitgelegd moeten worden dat partijen alleen de huur en verhuur van een woonruimte overeen zijn gekomen. Verder heeft de verhuurder ingestemd dat de man medehuurder is van de woning. De beëindiging van de huurovereenkomst is alleen met de ex-partner overeengekomen. Omdat de man daarmee niet heeft ingestemd, is hij huurder geworden van de woning.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5360


Civiel - Opgeëiste dwangsommen van cosmeticaconcern onrechtmatig

12 september - Een Duits cosmeticaconcern mag de 65.000 euro aan dwangsommen niet opeisen van een in Amsterdam gevestigd cosmeticabedrijf dat internationaal handelt in originele parfumflessen. Volgens het Amsterdamse bedrijf waren de dwangsommen gebaseerd op een proces-verbaal van het bewijsbeslag dat was opgemaakt door de deurwaarder. Het bedrijf vindt dat in het proces-verbaal onder andere ten onrechte staat dat de deurwaarder te lang moest wachten op de komst van personen die belangrijk waren voor het bewijsbeslag. De rechter is van mening dat het Amsterdamse bedrijf bij het leggen van het bewijsbeslag weliswaar de indruk heeft gewekt de voortgang van het bewijsbeslag te traineren, maar aan de andere kant wel meegewerkt heeft aan alle voor de inbeslagneming noodzakelijke handelingen. Bovendien heeft de deurwaarder op de momenten dat vertraging dreigde, geen dwangsommen aangezegd, omdat hij de situatie niet wilde laten escaleren. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5723


Uitspraken