Laden...

Internationale Rechtshulpkamer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Over de rechtbank > Internationale Rechtshulpkamer

De rechtbank Amsterdam is de enige rechtbank in Nederland die oordeelt over inkomende overleveringsverzoeken. Dit betekent dat alleen deze rechtbank mag beslissen of een persoon die gezocht wordt door een ander land van de Europese Unie (EU), aan dat land wordt overgedragen. Dit gebeurt via een Europees aanhoudingsbevel (EAB). Als de rechtbank een EAB ontvangt, beslist de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) of de persoon wordt overgeleverd of niet.

Wat is de Internationale Rechtshulpkamer?

De Internationale Rechtshulpkamer (IRK) bestaat uit gespecialiseerde rechters, juridisch adviseurs en gerechtsjuristen. Elk jaar beslist de IRK in ongeveer duizend zaken of het Europese aanhoudingsbevel (EAB) uitgevoerd moet worden. De beslissingen van de IRK zijn definitief, omdat deze kamer de zaken 'in eerste en enige aanleg' behandelt. Dit betekent dat er geen hoger beroep mogelijk is.

Europees aanhoudingsbevel (EAB)

Alleen de rechtbank Amsterdam mag bepalen of iemand die door een ander EU-land wordt gezocht, aan dat land wordt overgedragen. Dit gebeurt via een Europees aanhoudingsbevel (EAB). In een EAB vraagt een rechter uit een EU-land om een verdachte over te leveren voor een strafzaak, of om iemand die al veroordeeld is een gevangenisstraf te laten uitzitten.

Werkzaamheden

De IRK houdt zich bezig met het overleveringsrecht, een rechtsgebied op het snijvlak van EU-recht en strafrecht. Een belangrijk doel van overlevering is om te voorkomen dat criminelen hun straf ontlopen. De IRK moet er ook voor zorgen dat de grondrechten van een gezochte persoon beschermd blijven. Als de omstandigheden in de gevangenissen in een ander EU-land onder de maat zijn, vraagt de IRK bijvoorbeeld een garantie om ervoor te zorgen dat de rechten van de gezochte persoon niet worden geschonden.

De IRK draagt bij aan de verdere ontwikkeling van het overleveringsrecht. Dit doet de IRK onder meer door vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de EU, als onduidelijk is hoe het Europese recht moet worden toegepast (prejudiciële vragen). Het Hof van Justitie geeft dan uitleg, zodat de regels in alle EU-landen op dezelfde manier worden toegepast. Ook werkt de IRK mee aan Europese onderzoeksprojecten over de werking van het EAB.

Naast overleveringszaken behandelt de IRK ook uitleveringsverzoeken van landen die geen lid zijn van de EU. Ook behandelt de IRK verzoeken om 'kleine rechtshulp'. Denk hierbij aan de overdracht van inbeslaggenomen voorwerpen die belangrijk zijn voor een strafzaak in een ander land.


Contact met de Internationale Rechtshulpkamer

U kunt contact opnemen met de IRK via e-mail: irkstafjuristen@rechtspraak.nl

Zie ook: