Laden...

6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doden vriendin

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor doden vriendin
Den Haag, 17 februari 2023

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 27-jarige man uit Noordwijk veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van zijn vriendin. Op 20 december 2020 belde de moeder van verdachte de politie omdat zij geen contact kreeg met haar zoon en haar uit Polen afkomstige schoondochter. De politie is poolshoogte gaan nemen bij hun woning in Noordwijk en trof het levenloze lichaam van het slachtoffer aan. In de woning heeft de politie twee bebloede messen gevonden. Het slachtoffer was door messteken om het leven gebracht.

Gevlucht

De verdachte bleek naar Frankrijk te zijn gevlucht, waar hij enkele dagen later is aangehouden. Na zich eerst op zijn zwijgrecht te hebben beroepen, heeft hij uiteindelijk bekend dat hij zijn vriendin om het leven heeft gebracht. Kort daarvoor was hun pasgeboren dochter uit huis geplaatst. Dat leidde tot grote spanningen bij de verdachte. Volgens de verdachte hadden hij en het slachtoffer op de avond voorafgaand aan de steekpartij ruzie met elkaar; zij dreigde daarbij dat hij zijn dochter niet meer terug zou zien. Naar eigen zeggen heeft het slachtoffer door haar dreigementen en uit angst dat hij zijn dochtertje niet meer zou zien, met een mes gestoken. Daarna heeft hij haar naar de badkamer gebracht waar hij haar nog een aantal keren heeft gestoken. Daarna is hij de woning ontvlucht en naar Frankrijk vertrokken.

Onvoldoende bewijs voor voorbedachten rade

De rechtbank vindt bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. De rechtbank heeft hem vrijgesproken van moord, omdat zij niet bewezen vindt dat hij het slachtoffer met voorbedachten rade heeft gedood. Volgens de verdachte is hij ‘geflipt’ en heeft hij niet nagedacht over de gevolgen van wat hij deed. De rechtbank heeft onvoldoende aanwijzingen dat dit anders is geweest.

Diep leed voor nabestaanden

De rechtbank heeft bij het vaststellen van de hoogte van de gevangenisstraf overwogen dat de verdachte een jonge vrouw van 35 jaar, op gewelddadige en gruwelijke wijze het leven heeft ontnomen. Hij heeft de nabestaanden van het slachtoffer diep leed aangedaan. Het dochtertje van het slachtoffer en de verdachte, dat pas één maand oud was, is haar moeder voor altijd kwijt. Uit de slachtofferverklaring van de inmiddels overleden moeder van het slachtoffer blijkt hoeveel pijn en verdriet de verdachte heeft veroorzaakt bij haar en de rest van de familie. De samenleving is ernstig geschokt. De rechtbank heeft er anderzijds rekening mee gehouden dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar is.  

Tbs

Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum hebben vastgesteld dat de verdachte lijdt aan schizofrenie en al jaren psychotisch is geweest. Volgens de psychiater en psycholoog is de verdachte in elk geval sterk verminderd toerekeningsvatbaar, is er gevaar voor herhaling en moet hij worden behandeld. Zij hebben niet kunnen vaststellen dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is. De rechtbank heeft het advies van de deskundigen overgenomen en de man naast de gevangenisstraf tbs met dwangverpleging opgelegd. 

Schadevergoeding nabestaanden

De rechtbank heeft de nabestaanden van het slachtoffer schadevergoeding toegekend. Het gaat om vergoeding van affectieschade en de kosten van de uitvaart.

Uitspraak