De verdachte maakte nepaccounts aan op diverse sociale media, onderhield via die media contact met de slachtoffers en sprak vervolgens met hen af. Tijdens zo’n afspraak confronteerde hij hen al filmend met de gesprekken die zij online hadden gevoerd. Hij dreigde deze videobeelden en schermopnamen van de chatgesprekken op internet te zetten. Wat hij vervolgens ook daadwerkelijk deed. Met zijn handelen heeft de verdachte inbreuk gemaakt op de eer en goede naam van drie betrokken slachtoffers. Niet alleen de slachtoffers zelf, maar ook kennissen, vrienden en familie van hen hebben de beelden op internet voorbij zien komen. Dat heeft voor de slachtoffers veel impact gehad op hun privéleven, zoals bleek uit de op de zitting voorgedragen slachtofferverklaring.
Bij een ‘confrontatie’ tussen de verdachte en twee slachtoffers heeft de verdachte deze slachtoffers afgedreigd en hen een geldbedrag afhandig gemaakt. Met zijn handelen heeft de verdachte inbreuk gemaakt op de persoonlijke vrijheid en het vermogen van deze twee slachtoffers.
Uit het dossier van de verdachte blijkt dat hij diverse keren door de politie is geregistreerd als ‘pedohunter’. Het gaat om twaalf registraties gedurende de periode 2021-2023, waarbij in 2023 vijf aangiftes zijn gedaan. Opvallend daarbij is dat nagenoeg alle mannen die door de verdachte zijn benaderd, (licht) verstandelijk beperkt zijn. Daarbij gaat het, aldus de politie, om beperkingen die uiteenlopen van PDD-NOS (autisme) tot het functioneren op sociaal emotioneel niveau van een achtjarige.