Laden...

Schuldenrechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Den Haag > Schuldenrechter

Schulden? Kom naar de rechtbank Den Haag


Project Schuldenrechter

De pilot Schuldenrechter in Den Haag is op 1 januari 2020 van start gegaan en deze pilot duurt tot de herfst van 2025. Het doel van de pilot Schuldenrechter is om te onderzoeken hoe de rechtbank en rechters drempels kunnen verlagen zodat mensen eerder hulp zoeken om van hun schulden af te komen en hoe ze daarna geen nieuwe schulden maken.


Schuldenfunctionaris

De rechter ziet in veel zaken dat mensen last hebben van (beginnende) schuldenproblematiek. Denk aan mensen met een strafzaak over winkeldiefstal, een zaak bij de bestuursrechter over terugvordering van bijstand of een kantonzaak over een huurachterstand.

Als een rechter merkt dat iemand schulden heeft, dan neemt hij contact op met de schuldenfunctionaris. In de rechtszaak doet de rechter uitspraak, de schuldenfunctionaris neemt vervolgens contact op met de rechtzoekende op en verwijst mensen snel door naar het juiste loket bij de gemeente.
De volgende gemeenten zijn aangesloten: Den Haag, Leiden, Delft, Zoetermeer, Zoeterwoude, Pijnacker-Nootdorp, Delfgauw en Krimpenerwaard.

 

 

Heeft u schulden waarbij u hulp zoekt? De schuldenfunctionaris helpt u graag verder.

Er zijn twee mogelijkheden:

  1. U bent opgeroepen voor een zaak bij de rechtbank. U kunt tijdens de zitting aan de rechter vertellen dat u schulden heeft en dat u daarbij hulp zoekt.
  2. U komt naar de rechtbank en vraagt naar de Centrale Informatie Balie. U vertelt de medewerker van de Centrale Informatie Balie dat u hulp zoekt bij het oplossen van uw schulden.

In beide gevallen zal de schuldenfunctionaris erbij worden geroepen. De schuldenfunctionaris neemt contact op met de gemeente en regelt voor u een afspraak bij schuldhulpverlening. Die afspraak met de gemeente is belangrijk. Daar moet u naar toe. U krijgt daarna hulp bij het oplossen van uw schulden van de desbetreffende gemeente