Laden...

20 maanden cel voor verkrachting in Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 20 maanden cel voor verkrachting in Nijmegen
Arnhem, 31 december 2020

De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man zonder vaste woonplaats voor het verkrachten van een vrouw in Nijmegen. De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf van 20 maanden op.

De voor het slachtoffer onbekende man drong in de nacht van 2 juli 2020 haar kamer binnen. Hij overmeesterde haar, omdat hij seks wilde hebben. De man pakte haar tegen haar wil vast, kuste haar en betaste haar schaamstreek over de onderbroek heen waarbij hij zijn vingers in haar vagina bracht. Het slachtoffer verzette zich tegen deze seksuele handelingen. Nadat het slachtoffer een aantal keer gilde kwam de buurman haar kamer binnen, waarna hij de man uit haar kamer trok.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat het in deze zaak - volgens het strafrecht – om verkrachting gaat. De man dacht alleen aan zijn eigen seksuele behoeftes. De verkrachting vond plaats in de eigen woning van het slachtoffer. Dit is een plek waar zij zich veilig hoort te voelen. Dit rekent de rechtbank de man zwaar aan. Zijn handelen heeft een grote impact gehad op het leven van het slachtoffer. 

Verminderd toerekeningsvatbaar

Bij het bepalen van de straf let de rechtbank op het psychologisch onderzoek waaruit naar voren komt dat de verkrachting in verminderde mate aan de man kan worden toegerekend. De man heeft stoornissen die van invloed zijn geweest op het delict. De rechtbank neemt dit advies van de psycholoog over.

​Onvoorwaardelijke gevangenisstraf

De rechtbank oordeelt dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf moet worden opgelegd en een lichtere straf niet passend is. Kijken naar de stoornissen die door de psycholoog zijn vastgesteld zou de rechtbank normaal gesproken een behandeling opleggen in een vrijwillig of gedwongen kader. De rechtbank ziet hiervoor in deze zaak - net als de officier van justitie - geen ruimte, omdat de man een vreemdeling zonder verblijfsvergunning is en nauwelijks Nederlands spreekt. De man kan ook in het kader van zijn gevangenisstraf enige vorm van behandeling krijgen, zoals hij deze nu ook al krijgt bij ‘Veldzicht Vreemdelingen’. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 4.700 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken