Laden...

3 jaar cel voor afpersing mannen die contact zochten met minderjarige

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 3 jaar cel voor afpersing mannen die contact zochten met minderjarige
Arnhem, 24 april 2019

De rechtbank veroordeelt een 46-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 3 jaar voor een aantal ernstige strafbare feiten, waaronder bedreiging en diefstal van mannen die op zoek waren naar contact met een minderjarige.

Afpersing en diefstal

De Arnhemmer maakte zich schuldig aan een reeks strafbare feiten, waaronder oplichting, afpersing, diefstallen, verduistering, bedreiging en wapenbezit. De man is samen met een ander doelbewust en planmatig te werk gegaan door op een website contact met aangevers te zoeken. Zij lieten aangevers akkoord gaan met contact met een (persoon die zich voordeed als) minderjarige. Vervolgens vertelden de man en zijn handlanger aangevers in hun eigen woningen dat zij als pedofiel betrapt zouden zijn. Zij oefenden zware druk op aangevers uit om aan hen geld te overhandigen. De druk hield in dat zij anders de politie op de hoogte zouden brengen van de activiteiten van de aangevers.

Autodiefstal, wapenbezit en schieten knalpatronen

Ook nam de man een auto mee voor een proefrit en bracht deze vervolgens niet terug. Door op deze manier auto’s te stelen, wordt het vertrouwen beschadigd dat autohandelaren moeten kunnen stellen in potentiële klanten. Autohandelaren, de consument en de maatschappij worden hierdoor benadeeld. Toen de politie de gestolen auto vond, lag er een vuurwapen en munitie in. De man had dit wapen dus in zijn bezit op de openbare weg. Het aanwezig hebben van een vuurwapen, ook al kun je daar niet mee schieten, en het tonen en het afschieten van knalpatronen kan als erg bedreigend worden ervaren. Tot slot stal de man een kentekenplaat.

Eerder voorwaardelijke gevangenisstraffen

De rechtbank legt een straf op die gelijk is aan de eis van de officier, omdat het gaat om zo veel, en ernstige, strafbare feiten. Ook moet de man alsnog eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraffen van 144 dagen en van 3 maanden uitzitten, omdat hij in zijn proeftijd opnieuw strafbare feiten pleegde.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan 3 aangevers in totaal ruim 12.000 euro schadevergoeding betalen.  

Uitspraken