Laden...

3 jaar cel voor overval Hotel Haarhuis Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 3 jaar cel voor overval Hotel Haarhuis Arnhem
Zutphen, 09 augustus 2019

De rechtbank legt een 20-jarige man een celstraf van 3 jaar op voor de overval op Hotel Haarhuis in Arnhem op 25 april 2019. Ook moet de man een schadevergoeding van ruim 1000 euro betalen aan een personeelslid en ruim 3000 euro aan Hotel Haarhuis.

De overval vond midden op de dag plaats in het hart van de stad. De man gebruikte bij de overal een vuurwapen. Dit bleek later een gaspistool te zijn. De man richtte het wapen op het personeel en loste een schot in de lucht om ze bang te maken. De buit bedroeg een paar honderd euro.

Impact op slachtoffers

De overval maakte veel indruk op het hotelpersoneel, zij waren erg angstig en sommigen vreesden voor hun leven. De psychische gevolgen zijn nog steeds merkbaar: slecht slapen, flashbacks en zich onveilig voelen. Het hotel moest na de overval extra maatregelen nemen om de gevoelens van onveiligheid weg te nemen bij personeel en gasten. De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij uitsluitend handelde uit eigen financieel gewin en geen enkel oog had voor de gevolgen van zijn handelen voor de medewerkers.

Volwassenenstrafrecht

De man was tijdens het plegen van de overval 20 jaar oud. Anders dan de advocaat, ziet de rechtbank  geen reden om bij het bepalen van de straf aansluiting te zoeken bij de oriëntatiepunten uit het jeugdstrafrecht. De rechtbank past het volwassenenstrafrecht toe.

Straf

De officier van justitie eiste 4 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarden eiste de officier een meldplicht, cognitieve vaardigheden-training en beschermd wonen. De rechtbank veroordeelt de man tot 3 jaar cel, zonder voorwaardelijk strafdeel. Tegen het einde van de detentieperiode kunnen bij de voorwaardelijke invrijheidsstelling alsnog bijzondere voorwaarden worden opgelegd. Men kijkt dan naar voorwaarden die op dat moment passen bij de situatie van de man.

De volledige uitspraak publiceren wij zo snel mogelijk onder dit nieuwsbericht.

Uitspraken