Laden...

Actievoerders bestraft voor openlijk geweld in straat minister

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Actievoerders bestraft voor openlijk geweld in straat minister
Zutphen, 23 september 2022

De politierechter veroordeelt 11 personen tot voorwaardelijke gevangenisstraffen en werkstraffen voor hun betrokkenheid bij het boerenprotest rondom de woning van stikstofminister Christianne van der Wal. Volgens de politierechter hebben deze actievoerders zich onder andere schuldig gemaakt aan het plegen van openlijk geweld en wederspannigheid. De politierechter legt aan 8 actievoerders een voorwaardelijke celstraf van 1 maand op. Verder moeten ze een taakstraf van 100 uur uitvoeren. Een minderjarige verdachte wordt voor dezelfde feiten veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. Twee andere mannen moeten een werkstraf van 60 uur verrichten. Zij maakten een politiecamera onbruikbaar die in de straat van de minister was opgehangen. 

Op 28 juni 2022 liep het 's avonds tijdens een boerenprotest in de buurt van de woning van minister Van der Wal uit de hand. Ondanks het feit dat de politie de straat met behulp van 2 politieauto's en een politielint had afgezet, slaagden de actievoerders erin om deze politieafzetting te doorbreken. Daarbij werd door de boeren een politieauto vastgepakt en heen en weer geschud, een ruit van de politieauto ingeslagen en een strobaal in de politieauto gegooid. Ondertussen spoot een aanwezige hakselaar fijngemalen stro over de straat, de politieauto's en de aanwezige agenten uit. Op die manier konden meerdere tractoren de afzetting passeren, op weg naar huis van de minister. 

Onacceptabel gedrag

De politierechter noemt het gedrag van de actievoerende boeren onacceptabel en intimiderend. Uit de beelden die die avond zijn gemaakt, volgt dat de actievoerders niet onder de indruk waren van de politieafzetting die in de straat van de minister was geplaatst. De politie moest en zou hoe dan ook weg en de actievoerders gaven aan niet weg te gaan voordat ze bij de minister langs waren geweest.

De rechter benadrukt dat de politie er is om orde te handhaven en de veiligheid van, in dit geval, de minister en haar gezin te waarborgen. Het is niet aan een groep burgers om te bepalen dat het net even anders moet. Een politicus is immers in functie. Hij of zij is verantwoordelijk voor beleid dat uiteindelijk democratisch tot stand komt. Dat verdachten deel uitmaken van een grote groep boeren die thuis een politicus opzoekt, rekent de rechter hen ernstig aan

Openlijk geweld

De mannen hebben allemaal toegegeven een rol te hebben gehad in de uit de hand gelopen actie. Zij verklaarden op de zitting het niet eerlijk te vinden dat zij door het OM medeverantwoordelijk worden gehouden voor alles wat er die avond is gebeurd. Met het inslaan van de ruit van de politieauto of het naar binnen gooien van een strobaal hadden zij niets te maken, zo vertelden zij aan de rechter.

De rechter ging daar echter niet in mee. Van openlijk geweld is sprake als het geweld is gepleegd door en vanuit een groep. Niet vereist is dat een verdachte zelf ook aan al het geweld meedoet. Een verdachte moet wel een wezenlijke bijdrage leveren aan het geweld en niet alleen getalsmatig aansluiten. De rechter oordeelt dat de mannen door het vastpakken en sjorren aan de politieauto met het doel deze 'op zijn kant te zetten', temidden van een heel grote groep medestanders en landbouwmaterieel een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de chaotische en intimiderende situatie van die avond.


Uitspraken