Laden...

Apeldoorner krijgt 7 jaar celstraf voor poging doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Apeldoorner krijgt 7 jaar celstraf voor poging doodslag
Zutphen, 13 oktober 2020

De rechtbank veroordeelt een 46-jarige man uit Apeldoorn tot 7 jaar cel voor poging tot doodslag.

De man werkte in een Chinees restaurant in Apeldoorn. Op 16 januari 2020 kreeg hij ruzie met zijn werkgever. Hij hakte hij met een mes meerdere keren in op het hoofd en het gezicht van zijn werkgever.

Vrijspraak poging tot moord

De rechtbank spreekt de man vrij van poging tot moord omdat niet is gebleken dat de man planmatig of na (een moment van) kalm overleg heeft gehandeld. Wel vindt de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat er sprake is van poging tot doodslag. De straf die de rechtbank oplegt is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Geen noodweerexces

Volgens de advocaat van de man was er sprake van  noodweerexces. De rechtbank gaat hier niet in mee. De man pakte namelijk  het hakmes toen het slachtoffer voor het restaurant stond om de politie te bellen en pleegde het misdrijf toen het slachtoffer het mes van hem af wilde pakken Er was dus geen sprake van een situatie waarin de man zich moest verdedigen. 

Enorme impact

Er is sprake van een bijzonder ernstig feit. Het slachtoffer vreesde voor zijn leven en mag van geluk spreken dat het handelen van de man hem niet fataal is geworden. Het misdrijf heeft een enorme impact (gehad) op het slachtoffer en zijn gezin. Naar het zich laat aanzien zal het slachtoffer de rest van zijn leven blijvende lichamelijke en/of psychische beperkingen ondervinden. Daarnaast herinneren de pijn en de littekens hem nog dagelijks aan deze gruwelijke daad.

Schadevergoeding

De man moet aan het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 43 duizend euro betalen. Ook moet de man aan zowel de echtgenote als 2 thuiswonende zoons van het slachtoffer ieder een schadevergoeding van 17,5 duizend euro betalen. Deze schadevergoeding ziet op het verdriet dat is veroorzaakt bij de naasten van het slachtoffer. Dit wordt ook wel affectieschade genoemd.  

Uitspraken