Laden...

Cel- en werkstraffen voor hennepteelt in Achterhoek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Cel- en werkstraffen voor hennepteelt in Achterhoek
Zutphen, 21 januari 2019

De rechtbank veroordeelt 4 mannen voor betrokkenheid bij diverse hennepkwekerijen in de Achterhoek. Voor onder andere deelname aan een criminele organisatie krijgen 3 mannen celstraffen van 10 maanden opgelegd. Daarnaast krijgt een 68-jarige man uit Ulft voor betrokkenheid bij de hennepkwekerijen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een taakstraf van 180 uur opgelegd. Een vijfde man uit Doesburg is al eerder veroordeeld voor deelname aan bovengenoemde criminele organisatie, de rechter bepaalt door middel van een ondernemingsvordering dat de man ruim 670 duizend euro moet terugbetalen aan de Staat.

Criminele organisatie

Het trio uit Doetinchem en Ulft hield zich tussen september 2015 en juni 2016 bezig met hennepkwekerijen op diverse locaties, voornamelijk in de Achterhoek. Door hun handelen droegen de mannen bij aan de instandhouding van het illegale circuit van de handel in softdrugs. Daarnaast zorgt hennepteelt geregeld voor overlast en gevaarlijke situaties in de buurt van woonhuizen. Dat was hier ook het geval. Binnen de criminele organisatie werd misbruik gemaakt van de zwakke en kwetsbare posities van andere personen. Bij het opleggen van de straffen houdt de rechtbank rekening met het feit dat de gepleegde strafbare feiten enige tijd geleden plaatsvonden.

Werkstraf

Een 68-jarige man uit Ulft was betrokken bij de hennepkwekerij in zijn woonplaats. Ook stal hij stroom en had hij wapens in bezit. De man krijgt naast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden ook een werkstraf van 180 uur opgelegd. Deze straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Ontnemingsvordering

Bij de hennepteelt was ook een 47-jarige man uit Doesburg betrokken. De rechtbank veroordeelde deze man op 18 juli 2017 voor (onder meer) deelname aan een criminele organisatie. Volgens het OM verdiende de man jarenlang geld met het kweken en handelen in hennep. De rechtbank oordeelt dat uit het dossier en de bewijsmiddelen blijkt dat het geld dat de organisatie verdiende met de hennepteelt bij de Doesburger terecht kwam. Ook bepaalde hij waaraan dit geld werd uitgegeven. De rechtbank bepaalt dat de man ruim 670 duizend euro verdiende met de hennepteelt en –handel. Dit bedrag moet de man aan de Staat betalen.

Uitspraken