Laden...

Cel en tbs man uit Nunspeet voor brandstichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Cel en tbs man uit Nunspeet voor brandstichting
Arnhem, 02 juli 2024

De rechtbank veroordeelt een 49-jarige man uit Nunspeet voor brandstichting en het opzettelijk veroorzaken van een ontploffing in zijn woning. Hierdoor ontstond gevaar voor goederen, gevaar voor zwaar lichamelijk letsel en levensgevaar. De man krijgt een gevangenisstraf van 10 maanden en tbs met voorwaarden. 

De man woonde in een studio in een groter pand in Nunspeet. In dat pand bevonden zich meerdere studio's. De man legde in oktober 2023 drie bosjes lawinepijlen neer in zijn woning. Hij plakte wc-papier vast aan de lawinepijlen en rolde het wc-papier uit naar zijn voordeur. De man stak het wc-papier bij zijn voordeur in brand. De rechtbank oordeelt dat de man brand stichtte in zijn woning, waardoor in de woning lawinepijlen tot ontploffing kwamen. De muren, meubels, de vloer en het plafond in de woning van man raakte beschadigd. 

Gevaar

Volgens de rechtbank is het hoogstwaarschijnlijk dat door het aansteken van het wc-papier en/of de ontploffing een brand zou ontstaan in de woning en dat deze brand zich zou kunnen uitbreiden naar de andere studio's in het pand. Bewoners van naastgelegen studio's waren op het moment van aansteken thuis. Er was hierdoor gevaar voor goederen, gevaar voor zwaar lichamelijk letsel en levensgevaar. 

Verminderd toerekeningsvatbaar

Uit onderzoeken door een psycholoog en een psychiater blijkt dat de man tijdens de brandstichting leed aan een waanstoornis. Hij dacht dat hij gepest werd door zijn buren en wilde hen door het laten afgaan van de lawinepijlen wakker schudden. De rechtbank oordeelt dat de man daarom verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook geven de psycholoog, de psychiater en de reclassering aan dat er een groot gevaar voor herhaling is, wanneer de man  zonder behandeling terugkeert in de maatschappij.  

Cel en tbs

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 10 maanden passend. Daarnaast is het voor de veiligheid van personen en goederen noodzakelijk dat de man tbs krijgt. Aan de tbs-maatregel verbindt de rechtbank een aantal voorwaarden. Zo moet hij zich klinisch laten behandelen en moet de man zich na de klinische behandeling ambulant laten behandelen en beschermd wonen. Als de man zich niet aan de voorwaarden houdt die de rechtbank oplegt, kan de tbs met voorwaarden worden omgezet in tbs met dwangverpleging. De rechtbank legt ook een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op.   

Uitspraken