Laden...

Cel en tbs voor onder andere woningoverval en zware mishandeling Bemmel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Cel en tbs voor onder andere woningoverval en zware mishandeling Bemmel
Zutphen, 15 mei 2019

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Huisen voor een poging tot een woningoverval en een poging afpersing. Hij krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd. Daarnaast legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging aan hem op. 

De man probeerde op 22 augustus 2017 in Bemmel samen met zijn mededaders een man - van wie hij wist dat hij fysiek beperkt is - in zijn eigen woning te beroven en af te persen. Daarbij  aarzelde hij niet om in zoveel mate geweld toe te passen dat de bewoner na de overval naar het ziekenhuis moest. De overvallers droegen bivakmutsen. Ook dreigden en sloegen zij met een vuurwapen. 

Zware mishandeling

De man mishandelde daarnaast op 1 januari 2018 in Bemmel - samen met anderen- een willekeurige voorbijganger door tegen zijn hoofd en lichaam te slaan en schoppen. De voorbijganger liep daarbij zwaar lichamelijk letsel op en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. De aanleiding was dat de voorbijganger in het bijzijn van gezin een opmerking maakte over het gooien van vuurwerk in hun richting.

Groot herhalingsgevaar

Volgens de rechtbank maakt de man zich schuldig aan feiten waarbij hij - alleen voor eigen financieel gewin of uit frustratie en zonder enige aanleiding - fors geweld toepast. Uit het strafblad blijkt dat dit zeker niet de eerste keer is. Op basis van het rapport van het Pieter Baan Centrum concludeert de rechtbank dat sprake is van een moeilijk veranderbare persoonlijkheidsstoornis. Deze persoonlijkheidsstoornis staat aan de basis van zijn handelen. Hierdoor is de kans op herhaling groot.

Tbs met dwangverpleging

Het is onverantwoord om de man onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Daarom legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op. Deze maatregel kan onbeperkt worden verlengd en wordt pas beëindigd als de inschatting is dat de man geen gevaar meer is voor de maatschappij. Daarnaast legt de rechtbank een gevangenisstraf op. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man – samen met zijn mededaders – schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 4.900 euro.

Uitspraken