Laden...

Celstraf en tbs man uit Epe voor afpersing medewerkster Blokker

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf en tbs man uit Epe voor afpersing medewerkster Blokker
Zutphen, 21 mei 2019

De rechtbank veroordeelt een 32-jarige man uit Epe voor het afpersen van een Blokkermedewerkster  tot een gevangenisstraf van 8 maanden. Daarnaast legt de rechtbank de  tbs-maatregel met dwangverpleging op. 

Op 5 november 2018 ging de man de Blokker in Epe binnen. Hij pakte een mesje uit de schappen van de winkel en bedreigde daarmee een medewerkster die achter de kassa stond. De vrouw gaf de man de inhoud van de kassa, een bedrag van ongeveer 300 euro. De man bracht de medewerkster in een zeer beangstigende situatie. Ook omstanders werden hiermee geconfronteerd. Het is algemeen bekend dat overvallen zoals deze zeer ingrijpend zijn en grote impact hebben op de slachtoffers. De slachtoffers kunnen hier nog lang last van houden, zowel in werk- als privésituaties. Daarnaast veroorzaken winkelovervallen grote onrust in de samenleving.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De man is door een psycholoog en een psychiater onderzocht en verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. Hij pleegde deze overval niet om geld te krijgen. De man is een psychiatrisch patiënt die in een instelling verblijft. In zijn beleving heeft hij geesten op zijn hand. Deze geesten zijn als familie voor hem waaraan hij erg is gehecht. Door de in de instelling voorgeschreven medicatie zijn deze geesten aan het verdwijnen. Maar dat wil de man niet. Daarom bedacht de man dat hij ervoor moest zorgen dat hij in de gevangenis zou belanden. Op deze wij zou hij uit de instelling blijven en van de medicatie af zijn.
Kijkend naar de problematiek van de man moet hij gedwongen worden behandeld. De rechtbank vindt daarom oplegging van de maatregel terbeschikkingstelling met dwangverpleging noodzakelijk. Daarnaast vindt de rechtbank een gevangenisstraf van 8 maanden passend.
Een lagere straf zou geen recht doen aan de ernst van het feit en de impact op de slachtoffers. Een hogere straf ook niet, omdat het om een bijzondere situatie rondom een psychiatrisch patiënt gaat die na de gevangenisstraf nog langdurig gedwongen zal worden behandeld.  

Uitzitten eerdere straf

De man is eerder veroordeeld voor poging tot afpersing en winkeldiefstal. Op 10 oktober 2017 legde de rechtbank Midden-Nederland een voorwaardelijke gevangenisstraf van 14 dagen aan de man op. Omdat de man binnen de proeftijd van 2 jaar weer een strafbaar feit heeft begaan zal hij deze straf ook uit moeten zitten.  

Uitspraken