Laden...

Celstraf voor heling auto en auto-onderdelen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor heling auto en auto-onderdelen
Arnhem, 29 mei 2019

De rechtbank veroordeelt een 52-jarige man uit Kranenburg-Nütterden (Duitsland) tot een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank maakte hij een gewoonte van het opzettelijk helen van onderdelen van gestolen auto’s. Zijn 21-jarige zoon is van de bovenstaande feiten vrijgesproken.

Illustratieve afbeelding

De zaak kwam in november 2015 aan het rollen, omdat een kort daarvoor gestolen Volkswagen Caddy via een ‘Track and Trace’ systeem werd aangetroffen op de brug in de autosloperij van de man in Nijmegen. De Caddy was toen al deels gestript. Bij een daaropvolgende doorzoeking zijn ruim 10 duizend auto-onderdelen - zoals airbags, portieren en motorkappen - in beslag genomen. Deze onderdelen zijn voor een groot deel onderzocht op (geheime) unieke identificeerbare kenmerken en overige onderdeelnummers. Met name de geheime unieke identificeerbare kenmerken waren te herleiden tot een individueel Voertuig Identificatie Nummer en het daarbij behorend kenteken.

Onderdelen te herleiden naar gestolen auto’s

De advocaat trok de conclusies van het onderzoek gedetailleerd in twijfel. Maar de rechtbank ziet geen aanleiding om aan de stelling van deskundigen - dat deze geheime uniek identificeerbare onderdelen te herleiden zijn tot specifieke voertuigen - te twijfelen. Daarnaast is onder meer een omschrijving opgevraagd van de uitrusting en codes die door fabrikanten op onderdelen van een bepaalde auto zijn aangebracht. De resultaten zijn vergeleken met de onderdelen die in de autosloperij van de man zijn aangetroffen. Dit onderzoek wees uit dat van - in ieder geval - 23 gestolen auto’s meerdere onderdelen zijn aangetroffen.

Opzet- en schuldheling bewezen

De diefstal van deze auto’s vond plaats tussen mei 2012 en augustus 2015. De rechtbank stelt vast dat de aangetroffen onderdelen van misdrijf afkomstig zijn. De rechtbank vindt bewezen dat de man wist dat deze onderdelen van misdrijf afkomstig waren. Zo is geen opkopersregister of een administratie aangetroffen, waaruit de inkoop van de betreffende onderdelen bleek. Dat de man niet is opgevallen dat kenmerken van onderdelen verwijderd waren, is volgens de rechtbank niet aannemelijk. Uit het onderzoek bleek dat van veel onderdelen de kenmerken waren verwijderd of weggekrast. Bovendien werden de onderdelen gesorteerd op verschillende plaatsen in het bedrijf aangetroffen, wat doet vermoeden dat de onderdelen door de man moeten zijn bekeken. Omdat hij zich binnen een tijdsbestek van 3,5 jaar in ieder geval 23 keer schuldig heeft gemaakt aan opzetheling, oordeelt de rechtbank dat sprake is van gewoonteheling. Ten aanzien van de gestolen Volkswagen Caddy, is volgens de rechtbank sprake van opzetheling.

Geen beroepsverbod

Een verbod om enkele beroepen in de autobranche uit te oefenen, zoals geëist door de officier van justitie, spreekt de rechtbank niet uit. Een forse voorwaardelijke straf en een lange proeftijd is volgens de rechtbank voldoende. De in beslaggenomen handelsvoorraad en goederen zijn verbeurd verklaard.

Vrijspraak zoon

De zoon van de man is vrijgesproken. Uit het dossier blijkt niet dat hij op enige wijze betrokken is geweest bij de hem ten laste gelegde feiten. Dat hij kort voor de politie-inval als vennoot stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maakt dat niet anders.

Uitspraken