Laden...

Celstraf voor 'vertrouwenspersoon' bejaarde vrouw

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor 'vertrouwenspersoon' bejaarde vrouw
Zutphen, 25 februari 2022

De rechtbank veroordeelt een 53-jarige man uit Schalkhaar tot een gevangenisstraf van 2 jaar voor diefstal en witwassen. De man krijgt ook een contactverbod met het slachtoffer, een 85-jarige vrouw, en een locatieverbod voor de plaats waar de vrouw woont. Bovendien moet hij het gestolen geldbedrag aan de vrouw terugbetalen. 

De man woonde jarenlang bij de vrouw. Hij won haar vertrouwen en kreeg toegang  tot haar bankrekeningen. In een periode van ruim 5 jaar boekte de man ruim 450 duizend euro vanaf de bankrekeningen van de vrouw over naar onder andere zijn eigen bankrekening en de bankrekening van bekenden. De man besteedde het geld onder andere aan dure auto's, horloges, etentjes en vakanties. Hij had geen werk of inkomsten, maar had wel onder meer een Ferrari, BMW en Mercedes op zijn naam staan. Dat viel meerdere mensen op, waaronder de politie. Bovendien heeft de man in ongeveer 5 jaar tijd een bedrag van 98.920 euro aan contanten op zijn bankrekening gestort zonder dat hij daarvoor een goede verklaring had.

De man verklaarde dat de vrouw alle overboekingen zelf deed en hier toestemming voor gaf. Volgens de man hielden hij en de vrouw elkaar financieel in evenwicht. Het contante geld verdiende hij naar eigen zeggen met de handel in auto's en horloges. De rechtbank vindt dit niet aannemelijk. Uit het dossier blijkt niet dat de man iets inbracht, maar enkel dat hij leefde van het geld van de vrouw. 

Schuldig aan diefstal en witwassen

De rechtbank gelooft niet dat de vrouw de overboekingen zelf deed. Onder meer omdat hier niets van terug te zien is in haar administratie, die verder erg volledig was. Bovendien zag een getuige dat de man kon internetbankieren op de bankrekening van de vrouw. Verder is niet aannemelijk dat de man het contante geld eerlijk verdiende, omdat er geen bewijs is van zijn handel en van de inkomsten daarvan. De man hield ook geen administratie bij. De rechtbank vindt bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal en aan witwassen. 

Strafbepaling

De man maakte de vermogende vrouw op een verwerpelijke manier heel veel geld afhandig. Hij won haar vertrouwen en gedroeg zich vervolgens als heer en meester over haar bankrekening. Zij woont inmiddels in een verzorgingstehuis en is vanwege haar gezondheid onder curatele gesteld. Daarnaast waste verdachte een bedrag van bijna een ton wit door dit geld dat een criminele herkomst had op zijn bankrekening te storten. Dit alles rekent de rechtbank de man zwaar aan. Om die reden legt de rechtbank de man een celstraf van 2 jaar op. Daarnaast krijgt hij een contactverbod met de vrouw en een locatieverbod voor de plaats waar de vrouw woont. Iedere keer als hij dat verbod overtreedt, moet hij 3 dagen de gevangenis in met een maximum van 6 maanden. 

Schadevergoeding

De man moet aan het slachtoffer het gehele bedrag van ruim 450 duizend euro terugbetalen. 

Uitspraken