Laden...

Ex-marechaussee veroordeeld voor schenden ambtsgeheim

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Ex-marechaussee veroordeeld voor schenden ambtsgeheim
Arnhem, 24 februari 2020

De militaire kamer veroordeelt een 32-jarige (ex-)marechaussee uit Vlaardingen voor het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim. Hij krijgt een gevangenisstraf 180 dagen, waarvan 109 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een taakstraf van 100 uur uitvoeren. 

Schending ambtsgeheim

De man werkte als wachtmeester bij de Koninklijke Marechaussee bij de grensbewaking van Schiphol. Hierdoor had hij toegang tot verschillende politiesystemen. Tussen maart 2014 tot en met augustus 2015 vroeg hij met de gebruikersaccounts van 2 collega’s informatie over meerdere personen en kentekens op. Deze informatie gaf hij vervolgens aan iemand anders door. Daarmee schond de man zijn ambtsgeheim.  

Geen omkoping

De militaire kamer oordeelt - in tegenstelling tot de officier van justitie - dat het onduidelijk is of deze man hiervoor ook geld heeft ontvangen. Omdat de militaire kamer hiervan niet overtuigd is, spreekt ze de man hiervan vrij. Hierdoor valt de straf ook een stuk lager uit dan de eis van de officier van justitie. De militaire kamer vindt dat daardoor ook niet kan worden aangenomen dat de man met het opvragen en doorgeven van informatie financieel voordeel heeft gehad waarop hij geen recht had. De vordering van de officier om criminele winsten van de man af te nemen is daarom afgewezen.

Redenen voor de straf

Bij het opleggen van de straf houdt de militaire kamer er rekening mee dat er een link kan worden gelegd tussen de opgevraagde informatie en het criminele circuit. Zo bleek dat een auto waarvan de man gegevens opvroeg kort daarna volledig was uitgebrand. De militaire kamer vindt oplegging van een straf belangrijk als signaal naar andere ambtenaren dat zij hun verplichtingen naleven. Tot slot neemt de militaire kamer in aanmerking dat hij inmiddels oneervol is ontslagen, nog niet eerder voor een strafbaar feit is veroordeeld en het feit alweer even geleden is.

Uitspraken