Laden...

Geen bezwaren tegen verbouwing Dekamarkt Lunteren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Geen bezwaren tegen verbouwing Dekamarkt Lunteren
Arnhem, 13 juli 2021

De Albert Heijn maakt bezwaar tegen het verlenen van vergunningen voor de verbouwing van de Dekamarkt en de bouw van een tijdelijke Dekamarkt in Lunteren. De voorzieningenrechter oordeelt dat de omgevingsvergunning voor de verbouwing in stand kan blijven. Maar dat naar de gevolgen van de bouw van de tijdelijke supermarkt op de nieuwe locatie meer onderzoek moet worden gedaan.

Illustratieve afbeelding

De Dekamarkt in het centrum van Lunteren wil verbouwen. De winkel moet daarvoor voor langere tijd sluiten. Aan de rand van Lunteren wil Dekamarkt daarom een tijdelijke supermarkt bouwen. Voor beide projecten verleende de gemeente Lunteren een omgevingsvergunning.

Verbouwing bestaande Dekamarkt

De Albert Heijn – die vlak naast het pand van de bestaande Dekamarkt ligt - maakte zich vooral zorgen over de parkeerdrukte die zou ontstaan na de verbouwing op de huidige locatie. Maar de voorzieningenrechter oordeelt dat er voldoende parkeergelegenheid in de omgeving is om het tekort aan parkeerplaatsen bij de Dekamarkt te compenseren. Verder brengt  de Albert Heijn naar voren dat de grotere winkel en extra bezoekers een mogelijk onaanvaardbare geluidsbelasting met zich meebrengt. Dit kan volgens hen leiden tot een waardevermindering van hun pand. De voorzieningenrechter oordeelt dat de Albert Heijn niet bang hoeft te zijn voor een onaanvaardbare toename van het geluid. De omgevingsvergunning voor de verbouwing van de Dekamarkt blijft dus in stand.

​Bouw tijdelijke Dekamarkt

De gemeente verleende een vergunning voor de bouw van de tijdelijke Dekamarkt op een strook agrarische grond aan de rand van Lunteren. Volgens de rechter is de bouw een zogenaamd ‘stedelijk ontwikkelingsproject’ vanwege de grote impact op de omgeving. Bij zo’n project geldt een bijzondere procedure. Deze procedure moet de gemeente alsnog doorlopen. Ook moet de gemeente meer onderzoek doen naar de gevolgen voor de sperwer (vogelsoort) en de das in het gebied. Daarom schorst de voorzieningenrechter de omgevingsvergunning voor de tijdelijke Dekamarkt. Dat betekent dat de Dekamarkt niet mag beginnen met de bouw van de tijdelijke supermarkt.

​Hoe verder

Tegen uitspraken van de voorzieningenrechter staat geen beroep open. De rechter geeft later – in een bodemprocedure - nog een definitief oordeel over de verbouwing van de bestaande Dekamarkt. De gemeente moet bepalen wat te doen met de omgevingsvergunning van de tijdelijke supermarkt.

Uitspraken