Laden...

Gemeente Apeldoorn trad terecht handhavend op tegen Landgoed Sollewerf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Gemeente Apeldoorn trad terecht handhavend op tegen Landgoed Sollewerf
Arnhem, 17 mei 2017

De bestuursrechter heeft bepaald dat de gemeente Apeldoorn terecht handhavend heeft opgetreden tegen het met het bestemmingsplan strijdige recreatieve gebruik van gebouwen op het Landgoed Sollewerf, evenals tegen het zonder omgevingsvergunning bouwen van een hekwerk en diverse bijgebouwen en het aanleggen van een (zwem)vijver in natuurgebied.

Op het perceel exploiteert het Landgoed een accommodatie waar gebouwen worden verhuurd voor recreatief gebruik. Daarnaast is een zwemvijver gerealiseerd en rondom het perceel is een hekwerk geplaatst. Dit recreatieve gebruik is niet toegestaan op grond van het bestemmingsplan, omdat het perceel voor ‘wonen’ en ‘bos en natuurgebied’ is bestemd. Daarnaast is voor het bouwen van de bijgebouwen en het hekwerk, en het aanleggen van de zwemvijver binnen de bestemming ‘bos en natuurgebied’ geen omgevingsvergunning verleend. De gemeente Apeldoorn heeft daarom besloten om lasten onder dwangsom op te leggen om deze overtredingen te beëindigen.

Beroep gegrond

Volgens de rechtbank mocht de gemeente handhavend optreden tegen deze overtredingen. Het beroep is echter wel gegrond, omdat de last onder dwangsom met betrekking tot het hekwerk en de last onder dwangsom met betrekking tot verwijdering van 1 van de bijgebouwen te verstrekkend zijn. Op grond van deze lasten moest het gehele hekwerk en het gehele bijgebouw worden verwijderd, terwijl het mogelijk is om zonder vergunning een hekwerk van 1 meter hoog te bouwen, en het – onder bepaalde voorwaarden – is toegestaan om veranderingen aan een legaal gebouwd bijgebouw aan te brengen.

Finaal beslecht

De bestuursrechter moet een geschil zoveel mogelijk finaal beslechten. Deze lasten worden daarom op deze onderdelen aangepast door te bepalen dat de overtreding ook kan worden beëindigd door het hekwerk te verlagen tot een hoogte van 1 meter. De overtreding voor wat betreft het bijgebouw kan worden beëindigd door de woonvoorzieningen uit het bijgebouw te verwijderen. Hierdoor hoeft dit bijgebouw niet te worden gesloopt.

Omdat het besluit voor het overige in stand blijft, dient het Landgoed de overtredingen binnen 6 weken te beëindigen. Wordt hier niet aan voldaan, dan kan de gemeente de dwangsommen gaan invorderen.

Uitspraken