Laden...

Kühlmann mag Dip & Smeer'm in huidige verpakking niet meer verkopen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Kühlmann mag Dip & Smeer'm in huidige verpakking niet meer verkopen
Arnhem, 12 maart 2020

Kühlmann, een Duitse producent van levensmiddelen, mag de Dip & Smeer’m smeerdip die zij in opdracht van supermarktketen Jumbo heeft ontwikkeld in de huidige verpakking niet meer produceren en verkopen. Volgens de kortgedingrechter maakt de verpakking van deze smeerdip inbreuk op het verpakkingsmerk van Heksenkaas BV voor de HEKS’NKAAS smeerdip.

Eigen foto

Kühlmann werkte jarenlang intensief samen met Heksenkaas BV bij de ontwikkeling van een belangrijk ingrediënt van de originele HEKS’NKAAS smeerdip. Na beëindiging van die samenwerking ontwikkelde Kühlmann in opdracht van Jumbo een soortgelijke smeerdip.

Deze smeerdip zit in eenzelfde soort verpakking als de HEKS’NKAAS smeerdip. De verpakking van HEKS’NKAAS bestaat uit een transparante ronde plastic kuip met daarop een deksel met overstekende rand.

Om de kuip is een kartonnen strook gewikkeld met een cirkelvormig vlak boven het deksel. Dit wordt ook wel banderol genoemd. De banderol kenmerkt zich door een witte achtergrond met daarop in frisse kleuren paars en groen weergegeven grafische elementen, waaronder een in cartoon achtige stijl getekende knoflookbol, preistengel en peterselieblad. Verder kenmerkt de banderol zich door een aantal vijfpuntige sterretjes en vermeldt de banderol in handschriftachtige letters de woorden ‘smeerdip met roomkaas & verse kruiden’.

Op de bovenkant van de banderol staat centraal over de gehele breedte de naam van het product in groen, met daaronder in paars het woord ‘origineel’. Al deze elementen stemmen sterk overeen met de elementen van de verpakking van de Dip & Smeer’m smeerdip. Volgens Heksenkaas BV maakt Kühlmann daarmee in breuk op haar verpakkingsmerk. Zij stapte daarom naar de rechter. 

Dezelfde totaalindruk

De kortgedingrechter oordeelt dat de verpakking van de Dip & Smeer’m smeerdip vanwege de diverse overeenstemmende elementen met de verpakking van de HEKS’NKAAS smeerdip globaal beoordeeld dezelfde totaalindruk maakt. Op basis van die zelfde totaalindruk wordt aangenomen dat bij het winkelend publiek verwarring tussen beide producten kan ontstaan. Dat verwarringsgevaar is in dit geval des te groter, omdat uit 3 marktonderzoeken blijkt dat circa 50 procent van de respondenten de HEKS’NKAAS verpakking zonder het woordmerk HEKS’NKAAS daarop zichtbaar weergegeven heeft herkend als verpakking van de HEKS’NKAAS smeerdip. Er moet dus worden aangenomen dat die verpakking een grote bekendheid geniet bij het publiek.

Inbreuk op verpakkingsmerk

Volgens de kortgedingrechter overschrijdt Kühlmann met de verpakking van de Dip & Smeer’m smeerdip de grens van het toelaatbare. Aannemelijk is dat Kühlmann dat niet zonder bedoeling heeft gedaan, maar bewust heeft willen profiteren van het succes van de HEKS’NKAAS smeerdip op de markt. Om deze redenen maakt Kühlmann inbreuk op het verpakkingsmerk van Heksenkaas BV. Daarom wijst de kortgedingrechter de vordering tot - kort gezegd - het staken van dat inbreukmakend handelen toe. Blijft Kühlmann de Dip & Smeer’m smeerdip in de huidige verpakking toch produceren en verkopen, dan moet zij dwangsommen betalen die kunnen oplopen tot maximaal 1 miljoen euro. 

Uitspraken