Laden...

Man uit Nijmegen veroordeeld voor brandstichting en onnodig bellen alarmnummer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Nijmegen veroordeeld voor brandstichting en onnodig bellen alarmnummer
Arnhem, 13 september 2023

De rechtbank legt een 20-jarige man uit Nijmegen tbs met dwangverpleging op en een gedragsbeïnvloedende- en vrijheidsbeperkende maatregel. De man maakte zich schuldig aan brandstichting en het onnodig bellen van het alarmnummer. De rechtbank oordeelt dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens het plegen van de misdrijven. Hierdoor ontslaat ze de man van alle rechtsvervolging en kan de rechtbank geen straf opleggen aan de man. Om de maatschappij te beschermen tegen de man legt de rechtbank de tbs-maatregel op.   

Op 12 februari 2023 stichtte de man brand in een zorginstelling omdat hij weg wilde uit deze instelling. Hierdoor moest het pand ontruimd worden. Door zijn handelen  zorgde de man voor een gevaarlijke en beangstigende situatie voor de medewerkers en cliënten van de zorginstelling. Door de brandstichting raakte het pand beschadigd en ontstond het gevaar dat de brand zich tot een nog grotere brand had kunnen ontwikkelen.  

Op 3 maart 2023 deed de man alsof hij hulpbehoevend was, zodat het alarmnummer werd gebeld. Door het onnodig laten bellen van dit alarmnummer beperkte hij de beschikbaarheid en inzetbaarheid van deze dienst voor echte hulpbehoevenden. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan. 

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Uit de conclusies van de psychiater en psycholoog komt naar voren dat bij de man tijdens het plegen van het misdrijf sprake was van een psychische stoornis. Hierdoor was hij niet in staat om zijn eigen wil te bepalen. Volgens de deskundigen was de man volledig ontoerekeningsvatbaar tijdens het plegen van het misdrijf. De rechtbank neemt deze conclusie over, verklaart de man volledig ontoerekeningsvatbaar en ontslaat de man van alle rechtsvervolging. Dit houdt in dat de rechtbank hem geen straf kan opleggen, omdat hem het misdrijf niet toegerekend kan worden. 

Tbs met dwangverpleging

De rechtbank oordeelt dat aan de man tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. Daarbij houdt de rechtbank rekening met de aard en ernst van het misdrijf. Verder speelt de grote kans op herhaling  een belangrijke rol. Er is een lange behandelduur noodzakelijk. Met het opleggen van de tbs-maatregel wordt de maatschappij beschermd. Naast tbs met dwang legt de rechtbank de man een gedragsbeïnvloedende- en vrijheidsbeperkende maatregel op. Deze maatregel houdt in dat de man onder intensief toezicht komt te staan en dat de resocialisatie is gebonden aan voorwaarden.

Uitspraken