Laden...

Man uit Veenendaal veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval Kesteren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Man uit Veenendaal veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval Kesteren
Arnhem, 09 maart 2021

De rechtbank veroordeelt een 44-jarige man uit Veenendaal tot een taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden. De man maakte zich op 1 mei 2019 schuldig aan een verkeersongeval waarbij het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel opliep.

De man reed op de N233 in Kesteren met een snelheid van tussen de 95 en de 102 kilometer per uur door rood licht. Op deze weg was een snelheid van 80 kilometer per uur toegestaan. Op de kruising minderde de man geen vaart en kwam hij in aanrijding met een bedrijfsbus. Volgens de rechtbank maakte de man  zich daarmee schuldig aan aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam rijgedrag.

Zwaar lichamelijk letsel

Het slachtoffer raakte door het ongeluk zwaargewond en lag lange tijd in het ziekenhuis. Daar is hij meerdere keren geopereerd. Het slachtoffer zal nooit meer zijn oude werk in de bouw kunnen uitoefenen en heeft nog altijd pijn.

Weggevallen

De man uit Veenendaal verklaarde dat hij zich de aanloop naar het ongeval niet kon herinneren. Hij was een tijdje weggevallen. Toen hij weer bij kennis kwam had hij geen tijd meer om te reageren. Volgens de rechtbank neemt dit zijn schuld niet weg. Er zijn geen medische oorzaken voor dit wegvallen gevonden, dus kan het wegvallen alleen het gevolg zijn geweest van vermoeidheid. De rechtbank dat vindt dat de man in dat geval zijn auto aan de kant had moeten zetten en had moeten rusten in plaats van verder te rijden.

Strafbepaling

De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf met een aantal dingen rekening. Zo zocht de man zelf contact met het slachtoffer en zijn zij samen een mediationtraject aangegaan. De verhoudingen tussen beiden zijn hierdoor verbeterd. Verder is de man niet eerder met politie en justitie in aanraking gekomen en heeft zijn rijbewijs hard nodig voor zijn werk. Bovendien vond het ongeluk al bijna 2 jaar geleden plaats.

Voorwaardelijke rijontzegging

Voor de voorwaardelijke rijontzegging geldt een proeftijd van 2 jaar. Dat betekent dat de man zijn rijbewijs op dit moment niet hoeft in te leveren. Als hij in de proeftijd toch in de fout gaat, moet hij zijn rijbewijs alsnog inleveren.

Uitspraken