Laden...

Militair veroordeeld voor bedreigingen en huiselijk geweld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Militair veroordeeld voor bedreigingen en huiselijk geweld
Arnhem, 07 december 2020

De militaire kamer veroordeelt een 52-jarige man uit Sneek voor het bedreigen van zijn echtgenote en 2 oudste dochters en het mishandelen van zowel zijn echtgenote als zijn oudste dochter. De militair krijgt hiervoor een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan zijn echtgenote en oudste dochter.  

Op 10 november 2018 bedreigde de militair zijn een-na-oudste dochter door met kracht een mes in haar richting te gooien, nadat zij hem had aangesproken over een ruzie die kort daarvoor had plaatsgevonden.
Tussen 28 en 29 november 2019 bedreigde de militair zijn echtgenote en zijn oudste dochter door in de auto onderweg naar huis tegen hen te roepen dat hij hen tegen een boom hartstikke dood zou rijden en dat hen allemaal dood zou rijden of dat hij hen te pletter zou rijden.

Huiselijk geweld

Op 5 juli 2019 had de militair ruzie met zijn echtgenote. Hij trok haar hard aan haar haar, waardoor zij plukken haar verloor. Hij sloeg en schopte haar. Ook kneep hij haar keel dicht. Toen hun oudste dochter van destijds 17 jaar oud dat zag, probeerde zij haar vader van haar moeder af te trekken. Omdat dat niet lukte sloeg zij haar vader meerdere keren. Daarna ontstond er ook een gevecht tussen de militair en hun oudste dochter, waarbij de dochter door de militair hard is geslagen.

Redenen voor straf

Bij het opleggen van de straf houdt de militaire kamer rekening met verschillende omstandigheden, zoals de ernst van de feiten die militair heeft gepleegd. Met name het huiselijk geweld vindt de militaire kamer een zeer ernstig feit, vanwege de impact ervan op de slachtoffers en de rest van het gezin. De militaire kamer vindt dit zeer kwalijk, omdat de militair vanuit zijn beroep geacht wordt met agressiviteit om te kunnen gaan. In plaats daarvan was de militair de aanvaller. Daarom legt de militaire kamer een behoorlijke taakstraf aan hem op.

Behandeling

Hoewel de militair en zijn echtgenote niet meer samen zijn, zijn er nog steeds ruzies en beschuldigen zij elkaar. Er bestaat een kans dat de militair opnieuw de fout in kan gaan. Om dat te voorkomen wordt aan hem ook een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Eén van de voorwaarden aan deze straf is dat de militair gaat meewerken aan een behandeling bij een forensische poli. De militair krijgt dan handvatten om in de toekomst op een goede manier om te gaan met negatieve gebeurtenissen. Daarnaast mag de militair geen contact opnemen met zijn voormalige echtgenote.

Schadevergoedingen

Tot slot moet de militair 1.000 euro aan de vrouw betalen en 600 euro aan zijn oudste dochter voor de geestelijke schade die zij door hem hebben opgelopen.

Uitspraken