Laden...

Politierechter veroordeelt 6 Gelderse 'relschoppers'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Politierechter veroordeelt 6 Gelderse 'relschoppers'
Arnhem, 11 februari 2021

De politierechter in Arnhem heeft gisteren 5 mannen en 1 vrouw veroordeeld in coronagerelateerde zaken. Deze personen stonden tijdens een zogeheten snelrechtzitting voornamelijk terecht voor opruiing.  In de meeste zaken legt de rechter een taakstraf met aftrek op en daarbij een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Minderjarige verdachten

Tijdens de snelrechtzitting stonden 2 minderjarige jongens terecht. Deze zaken behandelde de kinderrechter achter gesloten deuren. Een 16-jarige jongen uit Hulshorst moest zich verantwoorden bij de kinderrechter, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan opruiing en verboden wapenbezit. Volgens de officier van justitie konden deze feiten worden bewezen en hij eiste daarom een werkstraf van 80 uur met aftrek, waarvan 40 voorwaardelijk. De kinderrechter neemt deze eis over en veroordeelt de jongen voor opruiing en verboden wapenbezit. Aan de voorwaardelijke straf zijn bijzondere voorwaarden verbonden, zoals een meldplicht bij de reclassering. Als de reclassering het nodig vindt, moet de jongen zich laten behandelen.   

Een 15-jarige jongen moet een taakstraf van 60 uur uitvoeren, waarvan 40 voorwaardelijk, met aftrek. Volgens de kinderrechter heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

Vernielen pizzeria

Een 22-jarige man uit Harderwijk zou in een appgroep hebben aangespoord om een plaatselijke pizzeria tot vernielen. Daarmee maakte hij zich schuldig aan opruiing.  De politierechter legt een werkstraf van 60 uur met aftrek op met daarbij een voorwaardelijke celstraf van 2 weken. Deze straf is gelijk aan de eis van officier van justitie.

Vrouw bestraft via jeugdstrafrecht

Een 18-jarige Arnhemse stond ook terecht voor opruiing via social media. Als dit niet bewezen kon worden zou zij zich schuldig hebben gemaakt aan bedreiging.  Zowel de officier als de justitie als de politierechter komt niet tot een bewezenverklaring voor de opruiing. Daarom spreekt de rechter haar vrij van dit feit. Wel heeft de vrouw zich schuldig gemaakt aan bedreiging met een misdrijf tegen het leven. De politierechter past in deze zaak het jeugdstrafrecht toe en legt een taakstraf op van 50 uur met aftrek, waarvan 10 voorwaardelijk. De vrouw krijgt ook een leerstraf van 20 uur bij Jeugdbescherming Gelderland. 

Aansporen tot geweld

Een 22-jarige man uit Winterswijk maakte zich schuldig aan opruiing. Hij spoorde op social media aan om geweld te gebruiken tegen onder andere politieagenten. Hij krijgt een celstraf van 17  dagen, waarvan 14 dagen voorwaardelijk met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten. Daarbij moet hij een taakstraf van 60 uur uitvoeren.

Ruiten ingooien

Een 21-jarige man uit Kerk Avezaath spoorde via Snapchat personen aan om massaal naar een locatie in Tiel te komen. Hij gaf daarbij aan dat er vuurwerk en messen voor het oprapen lagen als de ruiten werden ingegooid. De politierechter veroordeelt de man voor opruiing en legt een voorwaardelijke celstraf op van 2 weken met daarbij een werkstraf van 60 uur met aftrek.

Onacceptabel

De politierechter geeft in alle zaken aan de gepleegde strafbare feiten ernstig en onacceptabel te vinden. In de onrustige tijd waarin wij nu leven is de impact van dit soort feiten groot. Niet alleen op de samenleving, maar in het bijzonder ook op de politie.

Uitspraken