Laden...

Rechtbank veroordeelt jeugdzorgverleners tot terugbetaling vergoedingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Rechtbank veroordeelt jeugdzorgverleners tot terugbetaling vergoedingen
Arnhem, 23 juli 2025

In de periode van 2015 tot en met 2020 heeft gezinshuis Helder Cothen zorg verleend aan jongeren. Dat deed zij als franchisenemer van Driestroom en ook direct in opdracht van verschillende gemeenten, waaronder Wijk bij Duurstede. Helder Cothen en Driestroom hebben voor de verleende zorg te hoge vergoedingen in rekening gebracht. De rechtbank veroordeelt Helder Cothen en Driestroom om de teveel ontvangen bedragen terug te betalen.

Twee procedures

De rechtbank heeft hierover tegelijkertijd twee zaken behandeld. In de ene zaak, die was verwezen door de rechtbank Midden-Nederland, vordert de gemeente te veel betaalde vergoedingen terug van Driestroom en van Helder Cothen. In de andere zaak - die al voor de verwijzing bij de rechtbank in behandeling was - vordert Driestroom te veel betaalde vergoedingen terug van Helder Cothen. Driestroom doet dat omdat zij op haar beurt te hoge vergoedingen in rekening heeft gebracht bij een aantal gemeenten, waaronder Wijk bij Duurstede. Driestroom wil de bedragen die zij te veel in rekening heeft gebracht, aan de gemeenten terugbetalen. Die terug te betalen bedragen wil zij verhalen op Helder Cothen. Helder Cothen vordert van haar kant schadevergoeding omdat zij meent dat Driestroom de overeenkomst die zij met haar had, niet had mogen beëindigen. 

Zorgverleners moeten 2,5 miljoen euro terugbetalen

De rechtbank stelt vast dat Helder Cothen zorg aan de jongeren heeft verleend, maar minder zorg dan zij had moeten verlenen. Daardoor is zij tekortgeschoten. Voor de zorg die Helder Cothen heeft verleend, heeft zij vergoedingen in rekening gebracht op basis van tarieven die horen bij de zorg die zij had moeten verlenen. Daardoor heeft zij declaratiefraude gepleegd. Het bedrag dat Helder Cothen daardoor te veel heeft ontvangen, bedraagt ongeveer 2,5 miljoen euro.

In de verwezen procedure veroordeelt de rechtbank Helder Cothen om het te veel betaalde aan de gemeente Wijk bij Duurstede terug te betalen. Ook Driestroom wordt veroordeeld om het te veel in rekening gebrachte bedrag aan de gemeente terug te betalen. In de andere procedure veroordeelt de rechtbank Helder Cothen om aan Driestroom de bedragen terug te betalen die Driestroom ten onrechte aan de gemeente Wijk bij Duurstede in rekening heeft gebracht. De vordering van Driestroom om Helder Cothen ook te veroordelen om bedragen terug te betalen die Driestroom ten onrechte bij andere gemeenten in rekening heeft gebracht, wijst de rechtbank af. De reden daarvoor is dat de rechtbank in deze procedure niet kan vaststellen of die andere gemeenten vorderingen hebben op Driestroom, zo ja hoe groot die vorderingen zijn. Ook de tegenvordering die Helder Cothen van haar kant had ingesteld, wijst de rechtbank af.

Bestuurders ook aansprakelijk

De rechtbank oordeelt verder dat de directe en indirecte bestuurders van Helder Cothen aansprakelijk zijn voor de schade die Helder Cothen door haar optreden heeft veroorzaakt. Ook zij zullen dus schadevergoeding moeten betalen.

Uitspraken