Laden...

Taakstraffen voor geweld bij café in Ede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Taakstraffen voor geweld bij café in Ede
Arnhem, 09 juli 2025

De rechtbank veroordeelt twee mannen (26 en 27 jaar) voor openlijk geweld bij een café in Ede. Een 26-jarige man uit Wageningen krijgt een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Hij maakte zich naast de openlijke geweldpleging ook schuldig aan bedreiging. Een 27-jarige man uit Elst krijgt een taakstraf van 60 uur. De rechtbank spreekt een 21-jarige man uit Wageningen vrij, omdat zijn rol bij het geweld niet kon worden vastgesteld.
Een 31-jarige man uit Arnhem (de beveiliger van het café) is schuldig aan een poging tot zware mishandeling. Hij gaf één van de mannen buiten het café een harde vuistslag in het gezicht. De rechtbank legt aan hem een werkstraf op van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. 

Illustratieve afbeelding

Op 26 november 2023 ontstond in café de Premier in Ede een gevecht tussen de ene kant de groep mannen en aan de andere kant een onbekend gebleven man. De beveiliger probeerde de situatie tussen de groepen te de-escaleren, maar raakte op enig moment in het gevecht betrokken.

De rechtbank spreekt de mannen vrij van openlijke geweldpleging tegen de beveiliger, omdat niet kan worden vastgesteld dat het geweld tegen hem was gericht. Wel volgt een veroordeling voor openlijke geweldpleging tegen een onbekend gebleven man.

Poging tot zware mishandeling

Diverse personen uit die groepen werden door de beveiliging naar buiten gezet. Eenmaal buiten gaf de beveiliger één van de mannen een harde vuistslag in het gezicht. De beveiliger gaf de harde gerichte klap onverwachts en terwijl de man door twee agenten werd vastgehouden. De man viel hierdoor achterover en verloor zijn bewustzijn. Ook raakte de man hierdoor gewond. 

Geen noodweer

De rechtbank vindt - mede kijkend naar de camerabeelden in het dossier - niet aannemelijk dat sprake was van een noodweersituatie waarin de beveiliger zich mocht verdedigen of gerechtvaardigd mocht menen zich te moeten verdedigen. Het beroep op (putatief) noodweer, dan wel noodweerexces verwerpt de rechtbank.

Andere straf dan eis

De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie. Bij de strafbepaling neemt de rechtbank wel de oriëntatiepunten van de rechtbank voor openlijke geweldpleging zonder letsel als uitgangspunt. Dat is een taakstraf van 120 uur. Omdat de rechtbank ook rekening houdt met het aandeel van de andere partij in het conflict en de persoonlijke omstandigheden, ziet de rechtbank aanleiding om hiervan af te wijken. Op die taakstraf wordt de tijd die de mannen vastzaten nog in mindering gebracht.

Uitspraken