Laden...

Tbs met dwangverpleging voor poging doodslag 2 medebewoners AZC Harderwijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor poging doodslag 2 medebewoners AZC Harderwijk
Zutphen, 13 juli 2020

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man (geboren in Benin City, Nigeria) voor poging doodslag van 2 medebewoners van het AZC in Harderwijk. De rechtbank legt de tbs-maatregel met dwangverpleging op. Daarnaast moet de man schadevergoeding betalen aan de benadeelde partijen.

Illustratieve afbeelding

De man maakte zich op 17 juni 2019 schuldig aan poging doodslag op 2 medebewoners van het AZC. Hij viel de medebewoners aan omdat de man stemmen hoorde. De stemmen zouden hem opdracht hebben gegeven om de slachtoffers iets aan te doen. De man stak de slachtoffers meerdere malen met een mes. 1 slachtoffer liep ernstige verwondingen op aan zijn schouder en zijn rug. Hij verbleef ook meerdere dagen in het ziekenhuis. Het letsel bij het andere slachtoffer viel enigszins mee, maar dat kwam onder andere ook doordat het slachtoffer het mes heeft afgeweerd met zijn hand.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Volgens de deskundigen verkeerde de man in een psychose toen hij het misdrijf pleegde. De rechtbank overweegt daarom dat het bewezenverklaarde niet aan de man kan worden toegerekend. Om die reden ontslaat de rechtbank de man van alle rechtsvervolging.

Geen andere optie dan tbs met dwang

Vanwege de verblijfsstatus van verdachte en het ontbreken van een financieringstitel heeft een zorgmachtiging geen kans van slagen. De reclassering ziet geen mogelijkheid om met voorwaarden de risico’s te beperken of het gedrag van de man te veranderen. Zij adviseren negatief over tbs met voorwaarden. Hierdoor ziet de rechtbank geen andere mogelijkheid en vindt ze het noodzakelijk om de tbs-maatregel met dwangverpleging op te leggen. De rechtbank overweegt hierbij de ernstige persoonlijkheidsproblematiek van de man, de weigering van hem om mee te werken aan een maatregelenrapport en de perikelen rondom de verblijfsstatus.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man schadevergoedingen van in totaal ruim 8.500 euro aan de slachtoffers betalen.

Uitspraken