Laden...

Tot 42 maanden cel voor betrokkenheid drugslab Didam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 42 maanden cel voor betrokkenheid drugslab Didam
Arnhem, 28 januari 2021

De rechtbank veroordeelt 3 Arnhemmers en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats voor het samen produceren en het bezitten van synthetische drugs. Ook maakten de mannen zich schuldig aan het samen plegen van voorbereidingshandelingen voor de productie en handel van deze drugs. De mannen krijgen gevangenisstraffen van respectievelijk 42, 36, 32 en 24 maanden opgelegd voor hun rol in dat lab. 3 mannen moeten ook het met de productie en verkoop verdiende geld aan de Staat terugbetalen.

Illustratieve afbeelding

De mannen produceerden tussen 2 april 2020 en 10 april 2020 ruim 40 liter amfetamine(olie) in een drugslab in Didam. De politie trof op 10 april 2020 na een brandmelding de drugs in het lab aan. Ook troffen ze vele chemicaliën en apparaten aan die gebruikt (konden) worden bij de productie van amfetamine(olie). Het lab was op het moment van aantreffen in werking.

Onvoorwaardelijke gevangenisstraffen

Volgens de rechtbank past bij deze misdrijven alleen een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank houdt er bij de strafbepaling rekening mee dat het hier om een professioneel opgezet drugslab gaat met de bedoeling om grote hoeveelheden amfetamine(olie) te maken. De rechtbank vindt het bijzonder kwalijk dat de mannen alleen hebben gehandeld om er zelf financieel beter van te worden. Daarbij bekommerden zij zich totaal niet om de schadelijke gevolgen van het handelen voor anderen en het milieu. Volgens de rechtbank moet niet alleen tegen de daadwerkelijke productie van synthetische drugs, maar ook tegen voorbereiding daartoe krachtig worden opgetreden. Drie van de vier mannen zijn eerder veroordeeld voor drugsfeiten.

Verschillende rollen

Alle mannen hadden een eigen rol. De 31-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats had een coördinerende, aansturende en uitvoerende rol in het lab. Hij krijgt dan ook de hoogste celstraf. Daarnaast moet hij bijna 30 duizend euro terugbetalen aan de Staat. Volgens de rechtbank heeft hij dit geldbedrag verdiend met de productie en verkoop van de drugs.

Een 49-jarige Arnhemmer krijgt een gevangenisstraf van 36 maanden. Hij had een uitvoerende rol. Zo stond de man te koken in het lab. Verder moet hij 4.400 euro terugbetalen aan de Staat.

Een 38-jarige man uit Arnhem moet 32 maanden de cel in en 6 duizend euro terugbetalen aan de Staat. Hij had een uitvoerende en faciliterende rol in het geheel. De straf van deze man valt iets lager uit dan de 49-jarige man, omdat de 38-jarige man geen strafblad heeft.

Tot slot krijgt een 47-jarige man uit Arnhem 24 maanden gevangenisstraf. Ook hij had een uitvoerende rol. De man krijgt een lagere straf, omdat een kortere periode betrokken was bij het drugslab. De man hoeft geen gelbedrag terug te betalen aan de Staat, omdat hij volgens de rechtbank niets heeft verdiend aan zijn aandeel.

Uitspraken