Laden...

Veroordelingen voor openlijk geweld tijdens Vierdaagsefeesten Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Veroordelingen voor openlijk geweld tijdens Vierdaagsefeesten Nijmegen
Arnhem, 21 juli 2025

De rechtbank veroordeelt drie mannen uit Den Bosch, een man uit Dordrecht en een man uit Tilburg voor het plegen van openlijk geweld tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten in juli 2023. De rechtbank legt vier van de vijf mannen een taakstraf op van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. De vijfde man, uit Den Bosch, krijgt een taakstraf van 162 uur met aftrek van het voorarrest en ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. De rechtbank spreekt een zesde man, uit Amsterdam, vrij omdat ze niet kan vaststellen dat hij heeft bijgedragen aan het geweld. 

Openlijk geweld

Op 15 juli 2023 werden het slachtoffer en zijn vriend tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen op straat aangesproken door een groep mannen waarna een discussie ontstond. Meerdere mannen sloegen het slachtoffer vervolgens tegen zijn hoofd en lichaam en schopten hem tegen zijn lichaam. Ook kreeg hij nog een harde trap tegen zijn hoofd toen hij weerloos op de grond lag. Hierdoor raakte hij bewusteloos. De mannen liepen hierna weg zonder zich nog te bekommeren om het bewusteloze slachtoffer. Het slachtoffer liep door het geweld letsel aan zijn hoofd en lichaam op. Ook had hij psychische klachten. De rechtbank vindt bewezen dat de mannen uit Den Bosch, Tilburg en Dordrecht samen het slachtoffer hebben mishandeld. De rechtbank spreekt de man uit Amsterdam vrij van het plegen van openlijk geweld. Zij kan niet vaststellen dat hij zelf geweld heeft gebruikt tegen het slachtoffer of daaraan op een andere manier heeft bijgedragen.

Vrijspraak poging doodslag

Aan één van de mannen uit Den Bosch en de man uit Dordrecht werd naast het plegen van openlijk geweld ook verweten dat zij hadden geprobeerd om het slachtoffer van het leven te beroven door hem hard tegen zijn hoofd te trappen. Over degene die het slachtoffer hard tegen zijn hoofd trapte legden diverse getuigen verschillende verklaringen af. De officier van justitie vond dat hierdoor niet kan worden vastgesteld dat één van beide mannen de trap had gegeven en vroeg om vrijspraak. De rechtbank is het daarmee eens en spreekt de beide mannen vrij van de poging doodslag.

Discriminatoir aspect?

De officier van justitie eiste voor het openlijke geweld vijf maanden gevangenisstraf en nam als strafverzwarend mee dat sprake lijkt te zijn van homogerelateerd geweld. De rechtbank weegt dit niet mee bij de straf. De rechtbank vindt wel dat duidelijk is dat voorafgaand aan het geweld is gescholden met woorden als 'homo's' en 'flikkers' en vindt dat kwalijk. De rechtbank ziet echter onvoldoende aanknopingspunten om aan te nemen dat het slachtoffer vervolgens is mishandeld omdat hij homoseksueel is. De rechtbank gaat daarom niet uit van homogerelateerd geweld. 

Geen verantwoordelijkheid nemen

De rechtbank legt aan vier mannen de maximale taakstraf van 240 uur op en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. Een vijfde man zat 81 dagen in voorarrest. Hij krijgt daarom een taakstraf van 162 uur. Door het voorarrest komen op die taakstraf uren in mindering, wat betekent dat hij de opgelegde taakstraf niet meer hoeft te verrichten. Hij krijgt een lagere taakstraf dan de andere mannen, omdat een gevangenisstraf - in dit geval in de vorm van voorarrest - een zwaardere soort straf is dan een taakstraf. Net als aan de andere mannen legt de rechtbank aan hem daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand op.

De rechtbank houdt er rekening mee dat het gaat om fors en volstrekt zinloos geweld, waarbij hard tegen het hoofd van het slachtoffer is getrapt en dat hij letsel heeft opgelopen. Dat het niet slechter met het slachtoffer is afgelopen, is een kwestie van geluk. De rechtbank rekent het de mannen aan dat zij bij het bewusteloze slachtoffer zijn weggelopen. Verder spreekt de proceshouding van de mannen niet in hun voordeel. Ze hebben niet verteld wie de persoon is geweest die het slachtoffer tegen het hoofd heeft getrapt, terwijl ze wel lijken te weten wie dit is geweest. Het lijkt er sterk op dat de mannen elkaar 'de hand boven het hoofd houden'. Ook namen zij niet of nauwelijks verantwoordelijkheid voor hun eigen aandeel in het geweld. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou daarom passend zijn. Toch legt de rechtbank geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op. Zij heeft daarbij onder meer gekeken naar het strafblad van de mannen, waarop geen eerdere geweldsfeiten staan. Verder kijkt de rechtbank ook naar hun jonge leeftijd en het tijdsverloop van deze zaak.  

Schadevergoeding

De mannen die het openlijke geweld hebben gepleegd moeten de schade van het slachtoffer vergoeden. Dat gaat onder meer om gederfde inkomsten en smartengeld. Het gaat om een totaalbedrag van ruim 28 duizend euro.

Uitspraken