De kantonrechter heeft beslist dat de gemeente een zwaarwegend belang had om onderzoek te doen naar het doorsturen van de conceptnotulen. Een stuk dat duidelijk vertrouwelijk is.
De wijze waarop de gemeente Maastricht dit onderzoek heeft laten verrichten, vindt de kantonrechter echter niet proportioneel. Met name is niet duidelijk geworden waarom de gemeente Maastricht de mailboxen van (alle) OR-leden heeft laten onderzoeken. Uit intern onderzoek was immers gebleken dat de bron van het lek niet een OR-lid was geweest. Verder zijn de OR-leden integer en transparant met de vertrouwelijke informatie omgegaan. Het onderzoek dat de gemeente Maastricht heeft laten verrichten was bovendien verre van neutraal door het gebruik van termen als ‘lekken’, ‘plichtsverzuim’ en ‘schending ambtelijke geheimhoudingsplicht’.
De gemeentesecretaris heeft in 2017 aan de OR medegedeeld dat de gemeente Maastricht de e-mails van de OR in bepaalde gevallen mag/kan controleren, maar dat dan vooraf de voorzitter van de OR daarover op de hoogte wordt gesteld. De gemeente Maastricht heeft in deze zaak de voorzitter niet vooraf geïnformeerd. Dat had wel gemoeten.
De externe klacht heeft de gemeente Maastricht in behandeling genomen. Zij heeft vervolgens op grond van de regeling Interne Integriteitsmeldingen 2015 het hiervoor genoemde intern onderzoek laten verrichten. Deze regeling is bedoeld voor interne klachten. De gemeente Maastricht mocht deze regeling analoog toepassen, maar dat had zij dan wel aan de medewerkers die aan het onderzoek onderworpen werden moeten mededelen