Laden...

Binnenkort een zaak bij onze rechtbank? Lees hier dan meer over onze maatregelen i.v.m. corona

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Limburg > Nieuws > Binnenkort een zaak bij onze rechtbank? Lees hier dan meer over onze maatregelen i.v.m. corona
Maastricht/Roermond, 17 maart 2020

Bent u op korte termijn betrokken bij een rechtszaak bij onze rechtbank, lees hier beneden dan meer over de maatregelen die wij hebben getroffen in het kader van het sluiten van onze gerechtsgebouwen per 17 maart 2020. Heeft u na het lezen daarvan nog vragen over uw zaak, neem dan contact op met uw advocaat of gemachtigde. Heeft u die niet, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de rechtbank. De telefooncentrale is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

Algemeen

Is de centrale balie nog bereikbaar?

Het gerechtsgebouw en de centrale balie zijn vanaf dinsdag 17 maart niet meer vrij toegankelijk. U kunt dan ook niet zelf naar het loket komen om administratieve handelingen door de centrale balie te laten verrichten. Wilt u bijvoorbeeld hoger beroep instellen, een verzoek tot het registreren van gezamenlijk ouderlijk gezag of een apostille of legalisatie krijgen, dan kan dat voorlopig alleen door dit schriftelijk aan te vragen en dat kan per post, fax of e-mail. Eventuele dikke dossiers mag u afgeven bij de Beveiligingsloge bij de ingang van de rechtbank. Onze collega’s van de centrale balie zullen deze verzoeken wel gewoon afhandelen. De centrale balies blijven ook telefonisch bereikbaar.

Centrale Balie locatie Maastricht
Telefoon: 088-361 16 60
Fax: 088-361 04 06
E-mail: cb,maastricht@rechtspraak.nl
 
Centrale Balie locatie Roermond
Telefoon: 088 - 361 16 64
Fax: 088 - 361 04 10
E-mail: cb.roermond@rechtspraak.nl

Zie ook deze pagina.

Kan ik de rechtbank bellen over mijn zaak?

Voor vragen over uw zaak kunt u het beste uw advocaat of uw gemachtigde bellen. Indien u geen advocaat of gemachtigde heeft, kunt u het beste wachten totdat de rechtbank contact met u opneemt. Indien u vragen heeft die niet kunnen wachten kunt u de rechtbank bellen. Hou er rekening mee dat wij uw telefoontje misschien niet direct kunnen beantwoorden of dat u niet direct wordt teruggebeld. Dit komt omdat er iedere dag slechts een beperkt aantal mensen op de rechtbank aanwezig is.

Als de rechtbank gesloten is, mag er dan nog wel publiek naar binnen?
Nee, voor die uitzonderlijke zaken die wel doorgaan, geldt dat vanaf dinsdag 17 maart er geen publiek meer bij zittingen aanwezig mag zijn. Voor die zaken die wel door moeten gaan, wordt er heel terughoudend omgegaan met het aantal aanwezigen. Alleen procespartijen mogen nog met een beperkte delegatie aanwezig zijn in de zittingszaal. Media mogen aanwezig zijn, maar in overleg met de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges.

Gaan schriftelijke procedures wel door?

Ja, we onderzoeken de mogelijkheden om schriftelijke procedures zoveel mogelijk door te laten gaan.

Worden er ook geen uitspraken meer gedaan?

Er blijven uitspraken gedaan worden waar dat kan en moet. Er wordt wel andere invulling gegeven aan de openbaarheid van uitspraken. Uitspraken worden gedaan zonder publiek en in beperkte aanwezigheid van journalisten. 

Burgerlijk recht

Rolzittingen kantonzaken van 18 en 25 maart en 1 april 2020

Alle zaken van de rolzitting worden aangehouden. Partijen ontvangen hierover schriftelijk bericht, waarin ook staat vermeld tot welke datum wordt aangehouden.
Staat op één van deze rolzittingen uitspraak in uw zaak gepland, dan wordt deze ook uitgesproken en aan partijen bekend gemaakt op de gebruikelijke wijze.
Partijen, waarvan de zaak op een van deze zittingen staat voor conclusie (conclusie van antwoord, repliek of dupliek). De conclusie kan schriftelijk op de gebruikelijke wijze worden ingediend. Als op de rolzitting geen stukken binnenkomen dan geldt voor kanton dat de zaken 4 weken worden aangehouden.

Rolzittingen handel

Er vindt wel een schriftelijke rolzitting plaats. U kunt dus wel op de gebruikelijke wijze een conclusie van antwoord/repliek/dupliek, akte of verweerschrift indienen. Als op de schriftelijke rolzitting geen stukken binnenkomen dan geldt voor handel dat de zaken voor de uit het procesreglement voorvloeiende termijnen worden aangehouden.
Komt er wel een schriftelijke reactie, dan gaat het proces gewoon door. Vonnissen kunnen ook worden uitgesproken en verzonden.

Mondelinge behandelingen of comparities

Alle zittingen worden aangehouden. Partijen ontvangen schriftelijk bericht over het vervolg van de zaak en de nieuwe behandeldatum.

Kort gedingen

Alle zittingen worden aangehouden, tenzij de rechter bepaalt dat er voldoende spoed is. Partijen ontvangen schriftelijk bericht over het vervolg van de zaak en de nieuwe behandeldatum.

Kan ik een nieuwe zaak aanbrengen?

Nieuwe zaken (zowel dagvaardingen alsook verzoekschriften) kunnen normaal worden aangebracht en ingeschreven.

Familie & Jeugdrecht

In strafzaken van minderjarige verdachten wordt de lijn van strafzaken van meerderjarige verdachten gevolgd. Zie de volgende alinea.

Strafrecht

De geplande inhoudelijke zaken van verdachten die in voorlopige hechtenis zitten worden niet inhoudelijk behandeld, maar enkel nog pro forma. Dat geldt ook voor tbs zittingen.

De geplande pro forma zaken worden ook enkel en alleen pro forma behandeld ten behoeve van de termijnen van de lopende voorlopige hechtenis. Standpunten/wensen met betrekking tot de voorlopige hechtenis moeten op voorhand schriftelijk (per mail) kenbaar worden gemaakt.

Regiezittingen komen te vervallen. Onderzoekswensen kunnen dus niet aan de orde worden gesteld.

Toezicht – CBM (Curatele, bewind en mentorschap)

Alle zittingen/instellingsgesprekken van Team Toezicht tot en met maandag 6 april 2020 gaan ten gevolge van het Corona-virus niet door. Dat geldt voor zittingen/instellingsgesprekken van Team Toezicht op beide locaties. Dit is of wordt aan opgeroepen partijen (schriftelijk of telefonisch) bevestigd.

Voor CBM hanteren we 2 spoedcategorieën, zodat zaken in die spoedcategorieën – in aangepaste vorm – toch afgewikkeld kunnen worden:
a) Spoedverzoeken instelling curatele, bewind of mentorschap. Die worden in beginsel op stukken afgedaan zonder zitting. Indien nodig horen we telefonisch.
b) Spoedmachtigingen. Die worden op gebruikelijke wijze afgewikkeld, zonder zitting.

Als verzoekende partij kunt u aangeven of een nieuw verzoek spoed heeft. Graag duidelijk aangeven dat het spoed betreft, en duidelijk omschrijven waarom het verzoek spoedeisend is. De rechtbank maakt een daadwerkelijke inschatting en kent een hogere urgentie toe aan bepaalde zaken. Zou er na het indienen van het verzoek, sprake zijn van gewijzigde omstandigheden en er spoed zijn ontstaan, gelieve dit per mail kenbaar te maken.

Reguliere zaken (niet vallend in de 2 spoedcategorieën) kunnen op de gebruikelijke wijze bij ons worden ingediend. Die reguliere zaken worden echter alleen voorzien van een datumstempel en verder voorlopig niet administratief verwerkt. Onze administratie werkt namelijk met een minimale bezetting.

Als er in zaken een mondelinge behandeling heeft plaatsgevonden en/of er is een uitspraakdatum met partijen gecommuniceerd, dan bestaat de kans dat de uitspraak later dan gepland wordt afgegeven. Daar waar dat problemen zou opleveren, kan dat in specifieke gevallen worden doorgegeven per mail.

Onze administratie is slechts zeer beperkt telefonisch bereikbaar. Alle vragen en/of wijzigingen graag bij voorkeur per mail aangeven. Dat kan via dit e-mailadres: bewindlimburg@rechtspraak.nl

Er wordt dagelijks naar de postbussen gekeken en de spoedzaken worden eruit gefilterd. Alleen in spoedzaken krijgen partijen bericht. Voor al het overige is Team Toezicht niet bereikbaar tot en met 6 april a.s.

Toezicht - Wsnp

- de zittingen in welke vorm dan ook, eindzittingen, toelatingszittingen en verhoren zullen tot en met 6 april 2020 niet doorgaan;
- de pro forma eindzaken worden wel afgehandeld. Daarom met klem het verzoek om de stukken hieromtrent tijdig aan te leveren, indien per post onder de vermelding “spoed i.v.m. eindzitting” en de datum van voormelde zitting;
- verzocht wordt om in geval van mails t.a.v. de pro forma eindzittingen duidelijk in het onderwerp te vermelden dat het een eindzitting betreft en voor welke datum de zaak gepland staat;
- indien de stukken niet tijdig ontvangen zijn dan kunnen wij niet anders dan de zaak doorschuiven naar de volgende zitting;
- er worden op dit moment geen zittingen gepland dan wel opgeroepen, ook niet voor de periode na 6 april;
- emailberichten zullen worden bekeken op spoed. Daarom het verzoek om dit duidelijk in het onderwerp van de mail te vermelden;
- verder het verzoek om zo min mogelijk telefonisch contact op te nemen met de administratie, alleen indien strikt noodzakelijk;
- indien er omstreeks 16 maart nog stukken zijn opgestuurd die met spoed behandeld zouden moeten worden terwijl dit niet in het poststuk vermeld stond, kunt u hier kort een mail over sturen.

Mails kunnen worden verzonden naar:
insolventies.algemeen.rb-lim@rechtspraak.nl   

Toezicht - Faillissementen

Alléén urgente zaken gaan door. Faillissementen vallen daar ook onder. Intern is vooralsnog afgesproken dat:
- De faillissementsaanvragen op eigen verzoek in beginsel worden afgedaan op stukken;
- Bij de faillissementsaanvragen op tegenspraak in beginsel de fysieke zittingen doorgang vinden, louter in aanwezigheid van procespartijen, in grote zittingszalen.

Op dinsdag 24 maart a.s. zullen de faillissementszittingen, indien fysieke zittingen vanwege voorgaande interne afspraken noodzakelijk blijken te zijn, op beide locaties plaatsvinden.
Aanvangstijdstip locatie Maastricht: 09.30 uur.
Aanvangstijdstip locatie Roermond: 10.30 uur.

Op dinsdag 31 maart a.s. zal de faillissementszitting alléén op de locatie Maastricht van onze rechtbank plaatsvinden.
Aanvangstijdstip: 09.30 uur.

Onze administratie werkt met een minimale bezetting en is daardoor telefonisch zeer beperkt bereikbaar. Wij verzoeken u daarom om, alleen in geval van spoed, per e-mail contact met ons op te nemen via faillissementen.rb-lim@rechtspraak.nl  
 
Verzoeken kunnen op de reguliere wijze bij ons worden ingediend. Ook verslagen en berichten kunnen op de reguliere wijze via het digitale systeem bij ons worden ingediend.

Bestuursrecht

Wat gebeurt er met mijn zaak in de periode vanaf vandaag tot en met 6 april?

Alle zaken worden aangehouden en verplaatst naar een latere datum. Indien u nog geen telefonisch bericht hierover gehad heeft, dan krijgt u in de loop van deze periode schriftelijk bericht van ons. Wij kunnen op dit moment nog geen nieuwe datum vast stellen, maar zodra de corona maatregelen voorbij zijn, zullen wij uw zaak opnieuw inplannen op een zitting.

Wat gebeurt er als ik een spoedzaak heb?

Iedere dag is er iemand op de rechtbank aanwezig die de binnengekomen post en faxen nakijkt. Als u een spoedzaak heeft wordt beoordeeld of er zodanige spoed is dat de zaak meteen moet worden behandeld of dat de zaak kan wachten tot na 6 april. U krijgt hierover telefonisch of schriftelijk bericht van de rechtbank.

Kan ik nieuwe zaken indienen of post naar de rechtbank sturen?

U kunt post en faxen nog steeds naar de rechtbank sturen. Ook kunt u nieuwe zaken indienen. Er is iedere dag iemand aanwezig die naar de binnengekomen post en faxen kijkt en de ontvangstdatum op de stukken zet. Het kan wel wat langer duren voordat u antwoord krijgt dan gebruikelijk. Voor spoedzaken geldt hetgeen hierboven is vermeld.

Worden er uitspraken gedaan?

Er blijven uitspraken gedaan worden waar dat kan en moet. Er wordt wel andere invulling gegeven aan de openbaarheid van uitspraken. Uitspraken worden gedaan zonder publiek en in beperkte aanwezigheid van journalisten.

Uitspraken