Laden...

3 jaar cel en tbs voor man die vrouwen stalkte en ID-fraude pleegde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > 3 jaar cel en tbs voor man die vrouwen stalkte en ID-fraude pleegde
Utrecht, 28 juni 2023

Een 40-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en tbs met dwangverpleging. De man heeft meer dan een jaar lang meerdere vrouwen gestalkt én misbruikte hun persoonsgegevens. Dit deed hij onder andere door op social media en verschillende (seks)websites nepaccounts aan te maken en zich voor te doen als deze slachtoffers. 

Nepaccounts

In de periode van januari 2021 tot en met april 2022 doen 15 vrouwen aangifte van belaging (stalking) en/of ID-fraude. Ook de ex-partner van één van die vrouwen doet aangifte. In alle gevallen gaat het om medewerkers van de Forensische Psychiatrische Kliniek (FPK) of van de instelling waar de verdachte verbleef. Eén van de slachtoffers verklaart in juni 2021 dat onder haar naam accounts werden aangemaakt bij Snapchat, Instagram en Facebook en dat er naar vrienden en onbekenden berichten zijn verstuurd. Daarnaast waren er nepaccounts aangemaakt die haar dan probeerden te bellen. Zonder toestemming van de vrouwen werd gebruik gemaakt van hun persoonlijke gegevens om op het internet zich voor te doen als deze personen. Op diverse (seks)website zijn advertenties geplaatst waar uit naam van een aantal slachtoffers seksuele diensten en/of seksueel contact werd aangeboden. Bij één van de vrouwen ging het zover dat een onbekende man haar adres kreeg en haar daar opzocht. Hij stond ’s nachts op de stoep van de woning van haar ouders voor een afspraak die uit haar naam was gemaakt. 

Dezelfde werkwijze

Volgens de rechtbank kan het niet anders dan dat het de verdachte was die de vrouwen stalkte en hun persoonsgegevens misbruikte. Een vriendin van één van de slachtoffers die een vriendschapsverzoek kreeg van een fakeaccount, heeft het account via videobellen gebeld. Ze maakte een screenshot van wat op dat moment in beeld was: een dakraam en een klein stukje van een voorhoofd. Naar aanleiding van dat screenshot is onderzoek gedaan op de kamer van de verdachte in een gebouw van de FPK. De conclusie was dat het om hetzelfde raam ging. Op een screenshot van een ander slachtoffer was een dekbed te zien. Dat dekbed is herkend als een dekbed van de GGZ. 

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de verdachte de slachtoffers vaak met dezelfde namen benaderde. Bovendien werden de gesprekken vaak op dezelfde manier ingeleid. Op de telefoon van de verdachte zijn foto’s van slachtoffers gevonden. Ook kon de politie achterhalen dat op zijn telefoon foto’s hadden gestaan die naar slachtoffers zijn gestuurd. Het feit dat de overlast tijdelijk stopte toen de verdachte werd teruggeplaatst binnen de FPK – waardoor hij geen beschikking had over een telefoon en computer – en het feit dat de vrouwen helemaal geen last meer ondervonden na zijn aanhouding, sterkt de rechtbank in haar overtuiging dat de verdachte de feiten heeft gepleegd.

Straf

De verdachte is eerder veroordeeld voor belaging en ID-fraude. Toen hij de feiten in deze zaak pleegde, zat hij zelfs nog in twee verschillende proeftijden. Deskundigen concluderen dat er bij de verdachte sprake is van een persoonlijkheidsstoornis en adviseren het tenlastegelegde verminderd aan hem toe te rekenen. Ook zou hij intensief behandeld moeten worden. De rechtbank neemt dit advies over. Naast een gevangenisstraf van 3 jaar legt de rechtbank hem tbs met dwangverpleging op.

Uitspraken