Laden...

Celstraf voor poging doodslag na ruzie in Baambrugge

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Celstraf voor poging doodslag na ruzie in Baambrugge
Utrecht, 09 november 2018

Een 22-jarige man uit Amsterdam is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor een poging tot doodslag en mishandeling afgelopen zomer in Baambrugge. De rechtbank legt de man een gevangenisstraf van 36 maanden op, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Ruzie

Op 14 juli is de verdachte met een mes in zijn rugzak naar een café geweest. Later in de nacht sloeg de sfeer om nadat het slachtoffer kwetsende opmerkingen had gemaakt over de moeder van de man. De verdachte heeft toen zijn mes gepakt en het slachtoffer gestoken. Hierbij heeft het slachtoffer veel bloed verloren en heeft de verdachte hem in die toestand achter gelaten. Het is niet aan hem te danken dat het slachtoffer nog leeft.

Gevolgen voor het slachtoffer

De gevolgen voor het slachtoffer zijn groot, zo blijkt ook uit de slachtofferverklaring die is voorgelezen. Hij is meerdere keren geopereerd en heeft nog altijd veel pijn. Daarnaast is het slachtoffer na de steekpartij niet meer in staat geweest om zijn werk uit te voeren. Dit soort geweld draagt bij aan gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving. De rechtbank vindt dat een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf gerechtvaardigd is.

Volwassenenstrafrecht

Uit rapportages van een psychiater en een psycholoog blijkt dat er bij de verdachte sprake is van persoonlijkheidsproblematiek en dat hij verslaafd is aan drugs en alcohol. De deskundigen adviseren een deels voorwaardelijke gevangenisstraf met daaraan gekoppeld bijzondere voorwaarden. De rechtbank neemt dit advies over. De man moet zich onder andere verplicht laten behandelen. Vanwege de ernst van de feiten en straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd is de straf hoger dan de eis van de officier van justitie.

Uitspraken