Laden...

Rector Hilversumse school mocht eindexamen ongeldig verklaren na vondst spiekbriefje

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Rector Hilversumse school mocht eindexamen ongeldig verklaren na vondst spiekbriefje
Lelystad, 11 juli 2024

Het eindexamen Nederlands van een scholier van een middelbare school uit Hilversum is terecht ongeldig verklaard. Dat oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland in een kort geding. De rector van de school mocht het examen ongeldig verklaren omdat er na afloop een spiekbriefje werd gevonden. De scholier was het niet eens met het besluit van de rector en spande een kort geding aan.

Onregelmatigheid

Na afloop van het centraal eindexamen Nederlands van 15 mei 2024 werd er op de verwarming een spiekbriefje gevonden door een examensecretaris van de Hilversumse school. De beschreven kant was naar boven gericht en leesbaar voor de scholier. De vondst van het spiekbriefje zorgt ervoor dat er sprake was van een ‘afwijkende situatie’. Of de scholier nu wel of geen gebruik heeft gemaakt van het briefje met aantekeningen, doet daar niets aan af. Daarom kan er van een ‘onregelmatigheid’ gesproken worden en volgens het examenreglement van de school is de rector in dat geval bevoegd om maatregelen te treffen.

Terecht ongeldig

De rector besloot twee dagen na het eindexamen, op 17 mei, om het eindexamen ongeldig te verklaren en de scholier de mogelijkheid te geven om het examen opnieuw te maken en indien nodig te herkansen. De scholier was het hier niet mee eens en spande een kort geding aan om ervoor te zorgen dat het besluit van de rector wordt teruggedraaid zodat het gemaakte examen gewoon wordt beoordeeld. De voorzieningenrechter komt tot de conclusie dat de rector dit besluit zorgvuldig heeft genomen en volgt de redenering van de rector dat het niet binnen de taak van een rector past om de situatie onbestraft te laten. Het is aan de school om ervoor in te staan dat het eindexamenwerk van haar leerlingen authentiek is en bij dit eindexamen kan de rector dat niet meer garanderen. Daar komt bij dat de rector, na overleg met de onderwijsinspectie, voor de minst zware maatregel heeft gekozen en de scholier daarmee geen kans heeft ontnomen om het eindexamen Nederlands te halen. Alles afwegende oordeelt de voorzieningenrechter dat het eindexamen terecht ongeldig is verklaard.

Uitspraken