Laden...

Veroordelingen voor geweld tegen journalisten bij kerk op Urk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordelingen voor geweld tegen journalisten bij kerk op Urk
Lelystad, 30 juli 2021

Twee mannen van 28 en 26 jaar van Urk zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot taakstraffen van 120 en 150 uur. De broers schopten op zondag 28 maart van dit jaar een journalist van de publieke omroep PowNed. De jongste sloeg ook nog een cameraman. PowNed deed bij de Sionkerk verslag van kerkgangers die in coronatijd naar de kerk gingen.

Kerkdienst

In de dagen vóór 28 maart besteedt de media aandacht aan kerkgangers die in coronatijd kerkdiensten bijwonen zónder zich daarbij aan de geldende maatregelen te houden. Verslaggevers van PowNed komen met die reden op zondag 28 maart naar de Sionkerk op Urk om daar verslag van te doen. Als de verslaggever en cameraman uit hun auto stappen, ontstaat vrijwel meteen een grimmige sfeer. De verslaggever verklaart bij de politie dat de eerste persoon die hij aansprak direct agressief reageerde. Volgens de broers gedroegen de journalisten zich opdringerig en drukten ze de stok met hun microfoon in het gezicht van de kerkgangers. Dit gebeurde ook bij de 26-jarige Urker. Hij liep daarop naar de cameraman en gaf hem een klap op zijn achterhoofd. Ook schopte hij de verslaggever. Zijn 28-jarige broer probeerde naar eigen zeggen de situatie te sussen, maar gaf op zitting toe dat hij daarbij ook een schoppende beweging maakte richting de verslaggever. Hij deed dit om de verslaggever weg te jagen. 

Geen noodweer

De broers waren zelf niet onderweg naar de kerk. Ze waren in de buurt om naar eigen zeggen ‘de orde te handhaven’ en ‘te kijken wat er ging gebeuren.’ Volgens hen hadden ze niet afgesproken om er samen naar toe te gaan. Toen ze zagen hoe de verslaggever zich opdrong bij de kerkgangers zeiden ze daar iets van. Ze vonden dat hij zich intimiderend en gewelddadig gedroeg. Daar zouden ze op hebben gereageerd. Maar volgens de officier van justitie is er geen sprake van noodweer. De kerkgangers duwden enkel de microfoon weg. Op beelden is te zien dat de 26-jarige Urker als eerste geweld gebruikte door de cameraman op zijn hoofd te slaan. De officier eiste voor beide broers een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken, met een proeftijd van 2 jaar. Bij de strafeis nam de officier mee dat momenteel veel te doen is om de veiligheid van journalisten. 

Straffen

Volgens de politierechter maakten de broers zich allebei schuldig aan het plegen van openlijk geweld in vereniging. Ze waren allebei ter plaatse en hebben ook allebei een wezenlijke bijdrage geleverd aan het geweld. Dat het geweld gepleegd is tegen journalisten weegt de rechtbank als strafverzwarend mee. De politierechter legt de 28-jarige man een taakstraf op van 120 uur. Omdat het aandeel van zijn broertje groter was, krijgt hij een taakstraf van 150 uur opgelegd. De geëiste voorwaardelijke gevangenisstraf wordt niet opgelegd omdat de kans op herhaling bij beide mannen niet als groot wordt ingeschat. Tot slot moet de 26-jarige Urker de cameraman een schadevergoeding van € 250,- betalen.

Uitspraken