Laden...

Celstraffen voor deelname criminele organisatie, vervalsen documenten, witwassen en drugstransporten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Celstraffen voor deelname criminele organisatie, vervalsen documenten, witwassen en drugstransporten
Haarlem, 29 april 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft drie mannen (68, 63 en 39 jaar) veroordeeld tot celstraffen voor deelname aan een criminele organisatie, het vervalsen van documenten en witwassen van geld. De 68-jarige en 39-jarige mannen zijn daarnaast veroordeeld voor hun aandeel in drugstransporten. Zij hebben een celstraf opgelegd gekregen van respectievelijk 10 en 6 jaar. De 63-jarige man is veroordeeld tot 3 jaar cel. 

Criminele organisatie, valse stukken en witwassen

De verdachten hebben ruim 2,5 jaar deel uitgemaakt van een criminele organisatie die zich van begin 2017 tot in het najaar van 2019 bezighield met de uitvoer van grote hoeveelheden drugs, witwassen en het maken van valse stukken. Dit vond plaats in onder meer Voorschoten en Hoek van Holland. De 68-jarige man was de leider van de organisatie. Binnen deze criminele organisatie hebben de mannen strafbare feiten gepleegd waarvoor zij ook afzonderlijk zijn veroordeeld.

De rechtbank vindt het bewezen dat alle drie de mannen stukken hebben vervalst. Het ging onder meer om werkgeversverklaringen, salarisspecificaties, bankafschriften en facturen waardoor andere personen woningen konden huren. Ook werden de valse stukken gebruikt om de Belastingdienst te misleiden.

De twee mannen van 68 en 63 jaar hebben samen ruim 1,5 miljoen euro witgewassen, stelt de rechtbank vast. Zij stortten contant crimineel geld op bankrekeningen van verschillende BV’s. Vervolgens werd dit geld ‘rondgepompt’ tussen de rekeningen van de BV’s waardoor de indruk werd gewekt dat het om legaal geld ging. De 39-jarige man is veroordeeld voor witwassen van geld dat hij kreeg van de twee anderen en van de BV’s. Bij hem ging het om ongeveer 40.000 euro.

Drugstransporten

De 68-jarige man is verder veroordeeld voor twee drugstransporten. Het betrof een transport naar Noorwegen in juni 2017. De Noorse douane vond toen afgerond 2 kilo cocaïne, 12 kilo heroïne, 35 kilo amfetamine, 335 kilo hasjiesj en 44 kilo hennep in een vrachtauto. Het andere transport, van 49 kilo cocaïne, ging naar Ierland en werd onderschept. Hierbij was ook de 39-jarige verdachte betrokken. De koeriers van deze drugstransporten zijn hiervoor in 2017 en 2018 in het buitenland veroordeeld tot gevangenisstraffen.

Straffen

Omdat de 68-jarige man de leider was van de criminele organisatie en hij als enige bij alle feiten een belangrijke rol had, heeft hij van de drie verdachten de zwaarste straf gekregen: 10 jaar gevangenisstraf. De 39-jarige man, die betrokken was bij één van de drugstransporten, is tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld. De 63-jarige man was niet direct betrokken bij de drugstransporten. Daarom heeft hij de laagste straf gekregen: 3 jaar gevangenisstraf.

Uitspraken