Laden...

Gevangenisstraf voor beroving door valse date in Berkhout

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Gevangenisstraf voor beroving door valse date in Berkhout
Alkmaar, 14 mei 2024

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een 25-jarige man voor diefstal met geweld. Op 19 oktober 2023 beroofde hij samen met anderen op een parkeerplaats in Berkhout een man na hem gelokt te hebben met een valse afspraak via een datingapp. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 7.000 euro betalen.

Valse date

De verdachte maakte samen met zijn mededaders via een datingapp een afspraak met het slachtoffer. Hij haalde het slachtoffer 's avonds op bij het treinstation in Hoorn en nam hem vervolgens mee naar een afgelegen parkeerplaats langs de A7. Daar stonden 7 mededaders hen op te wachten. Eenmaal op de parkeerplaats aangekomen, kwamen 2 van de mededaders met bivakmutsen op tevoorschijn. Eén van hen stapte achterin de auto en de ander ging naast het bijrijdersportier staan. Het slachtoffer kreeg een touw om zijn nek en werd geslagen en geschopt. Daarbij hebben de verdachte en zijn mededaders de telefoon en een rugzak met inhoud van het slachtoffer gestolen. Het lukte het slachtoffer uiteindelijk om de auto uit te vluchten.

Later verklaarde de verdachte dat hij zijn slachtoffer doelbewust heeft uitgekozen omdat deze man via een datingapp afspraken maakt met andere mannen.

Oordeel rechtbank

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij met zijn mededaders het slachtoffer op doortrapte wijze in de val heeft gelokt en zich totaal niet heeft bekommerd om de gevolgen voor het slachtoffer. Strafbare feiten als deze geven blijk van ontoelaatbare intolerantie en vergroten de gevoelens van onveiligheid in de samenleving. Het spreekt voor zich dat de handelwijze van de verdachte en zijn mededaders een bijzonder angstige ervaring voor het slachtoffer moet zijn geweest en dat hij hier nog lange tijd gevoelens van angst en onveiligheid door zal ervaren. Dat blijkt ook uit de indrukwekkende verklaring die het slachtoffer op zitting heeft voorgelezen. Daarnaast heeft het slachtoffer door het geweld dat is gebruikt letsel opgelopen, waaronder een gebroken vinger, waar hij nog altijd fysieke beperkingen van ondervindt.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke zaken, maar rekent zij ook mee dat hij het slachtoffer veel leed en fysiek letsel heeft toegebracht. De gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, vindt de rechtbank passend, mede door de bijzondere voorwaarden tijdens de proeftijd van 3 jaar, zoals een ambulante behandeling, begeleid wonen, een contactverbod met het slachtoffer en een dagbesteding. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 7.000 euro betalen, waarvan 5.000 euro voor immateriële schade.

Uitspraken