Laden...

Veroordeling drie verdachten na chantage slachtoffer met seksafspraak minderjarige

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Veroordeling drie verdachten na chantage slachtoffer met seksafspraak minderjarige
Haarlem, 22 april 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft drie verdachten (destijds 16, 17 en 19 jaar oud) veroordeeld omdat ze in oktober 2020 in Purmerend een slachtoffer hebben gechanteerd. Ze dreigden een geplande seksafspraak met een minderjarige openbaar te maken en dwongen het slachtoffer op die manier geld aan hen te betalen en zijn creditcard en telefoon af te geven. De 16-jarige jongen is daarnaast ook veroordeeld voor mishandeling van een ander in december 2020, de 17-jarige jongen voor een diefstal met geweld.

De 16-jarige verdachte heeft een voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd gekregen van drie maanden met een proeftijd van 2 jaar, een taakstraf van 125 uur en een leerstraf van 25 uur. De 17-jarige verdachte is 120 dagen jeugddetentie opgelegd, waarvan 104 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 150 uur. De 19-jarige verdachte is vanwege zijn verstandelijke vermogens volgens het jeugdstrafrecht bestraft en heeft drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie opgelegd gekregen en een taakstraf van 150 uur.

Afspraak

Een van de verdachten maakte via datingapp Grindr een afspraak met het slachtoffer, waarbij hij zich heeft voorgedaan als 15-jarige jongen die seksueel contact wilde met een oudere man. Toen het slachtoffer verscheen op de gemaakte afspraak, zijn alle drie de verdachten in zijn auto gaan zitten. Zij hebben vervolgens het slachtoffer gechanteerd: ze zouden de politie vertellen dat hij een seksafspraak had gemaakt met een minderjarige als hij zijn eigendommen niet zou afstaan. Daarnaast hebben ze meerdere keren geprobeerd het slachtoffer geld voor hen te laten pinnen. Dit lukte niet omdat het slachtoffer de verkeerde pincode had ingetoetst. Daarna heeft een van de verdachten via internetbankieren op de telefoon van het slachtoffer geld van diens rekening overgeboekt.

Het slachtoffer is vijf uur van zijn vrijheid beroofd geweest. Uiteindelijk heeft hij zijn paspoort moeten afstaan als borg. Hij zou later die dag een bedrag van 8.500 euro aan de verdachten moeten betalen door geld in zijn auto neer te leggen op een nog nader af te spreken locatie. Het slachtoffer heeft na zijn vrijlating echter de politie gemeld wat er is gebeurd. Toen de verdachten die middag het geld uit de auto van het slachtoffer wilden halen, zijn twee van de verdachten aangehouden. Later is de derde verdachte opgepakt.

Oordeel rechtbank

De verdachten zeiden dat ze de maatschappij een dienst wilden bewijzen door het slachtoffer aan te spreken op zijn gedrag. Uiteindelijk hebben ze enkel uit eigen financieel gewin gehandeld. De rechtbank rekent het de verdachten zwaar aan dat zij het recht in eigen hand wilden nemen en vindt dit een volstrekt onacceptabele gang van zaken. Het slachtoffer is afgeperst en urenlang van zijn vrijheid beroofd geweest. Zoiets heeft vaak lange tijd grote gevolgen voor slachtoffers. Aannemelijk is dat het slachtoffer heel bang was dat geopenbaard zou worden dat hij een seksafspraak had gemaakt met een minderjarige, wat naar verwachting grote consequenties voor hem zou hebben. Naast de straffen die de verdachten krijgen opgelegd, moeten ze zich ook houden aan een aantal bijzondere voorwaarden, zoals gedwongen behandeling/hulpverlening.

De 16-jarige verdachte is ook veroordeeld voor mishandeling van een jongen in december 2020. Dit gebeurde op het schoolplein toen de verdachte met een ander op het slachtoffer afstapte om hem ter verantwoording te roepen omdat hij iemand zou pesten. De verdachte heeft het slachtoffer meerdere keren met gebalde vuist geslagen. Ook de andere jongen heeft het slachtoffer gestompt. Getuigen hebben gesproken van buitensporig geweld. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan.

De 17-jarige jongen is daarnaast veroordeeld voor een diefstal met geweld, eveneens in december 2020. Hij maakte samen met een ander een afspraak met dat slachtoffer om een kostbare jas te kopen die het slachtoffer op sociale media had aangeboden. Maar in plaats daarvan dwongen de verdachte en de medeverdachte het slachtoffer ook de eigen kostbare jas af te staan. Het slachtoffer is daarbij geslagen, zijn keel is dichtgeknepen en hij is ook nog tegen zijn benen getrapt en ten val gekomen, toen hij tussentijds probeerde weg te rennen. De rechtbank spreekt van een ernstig feit.

Uitspraken