Laden...

Geografische indeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Geografische indeling per 1 januari 2022

 1. Onverminderd hetgeen hieronder in 2. staat, geldt voor de in het zaaksverdelingsreglement genoemde soorten zaken die op meer dan één locatie worden behandeld de volgende geografische indeling:

  1. Locatie Alkmaar (kantonzaken en niet-kantonzaken):

   gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Drechterland, Dijk en Waard, Enkhuizen, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Texel

  2. Locatie Haarlem (kantonzaken):

   gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort

  3. Locatie Haarlem (niet-kantonzaken):

   gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Edam-Volendam, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Uitgeest, Velsen, Waterland, Wormerland, Zaanstad en Zandvoort.

  4. Locatie Haarlemmermeer (strafzaken en bestuurszaken):

   zaken die zich voordoen op of rondom de luchthaven Schiphol of om logistieke- of veiligheidsoverwegingen

  5. Locatie Zaanstad (kantonzaken):

   gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad.

 2. In strafzaken geldt voor de in het zaaksverdelingsreglement genoemde soorten zaken die in Alkmaar en in Haarlem worden behandeld dat zaken uit de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad niet op de locatie Haarlem worden behandeld, maar op de locatie Alkmaar.
 3. Voor de in het zaaksverdelingsreglement genoemde soorten zaken die op meer dan één locatie worden behandeld, geldt als aanknopingspunt voor de relatieve competentie binnen het arrondissement hetzelfde aanknopingspunt als op grond waarvan de relatieve competentie van de rechtbank voor die zaken wordt bepaald.
  Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan de woonplaats van gedaagde, de ligging van de onroerende zaak, de ligging van het sterfhuis etc.

   

Voor zaken betreffende lokale belastingen en de Wet waardering onroerende zaken waarin beroep wordt ingesteld tegen een besluit van een bestuursorgaan van een openbaar lichaam dat is ingesteld met toepassing van de Wet gemeenschappelijke regelingen geldt als aanknopingspunt voor de relatieve competentie binnen het arrondissement de zetel of plaats van vestiging van de deelnemende gemeente.