Laden...

22-jarige Groninger veroordeeld voor afpersing met neppistool

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > 22-jarige Groninger veroordeeld voor afpersing met neppistool
Groningen, 11 oktober 2019

De rechtbank Noord-Nederland heeft een 22-jarige inwoner van Groningen veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De man heeft zich in maart 2019 schuldig gemaakt aan afpersing en een poging tot afpersing met een nepwapen in de binnenstad van Groningen. Daarnaast heeft de man zich schuldig gemaakt aan het bezit van een namaakpistool.

Afpersing en bedreiging

De man heeft zijn eerste slachtoffer een telefoon en een rugzak met daarin een portemonnee met geld afhandig gemaakt. Bij zijn tweede slachtoffer bleef het bij een poging, omdat het slachtoffer weigerde zijn net gepinde geld af te geven. Verdachte heeft dit slachtoffer niet alleen bedreigd, maar ook een schok met een taser toegebracht.

Strafmotivering

Afpersing is een ernstig feit. Een straatroof met behulp van een niet van echt te onderscheiden pistool op de openbare weg tast het gevoel van veiligheid op straat ernstig aan. De man zegt in het verleden zelf slachtoffer van een straatroof te zijn geweest. Dit heeft hem er kennelijk niet van weerhouden om zelf een straatroof te plegen. De man, die niet eerder is veroordeeld, heeft zich uitsluitend laten leiden door financieel gewin zonder zich iets aan te trekken van de slachtoffers. Op grond van het reclasseringsadvies heeft de rechtbank bij de oplegging van de straf rekening gehouden met de jeugdige leeftijd en ontwikkelingsfase van de man.

Straf

De man wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en de bijzondere voorwaarden van reclasseringstoezicht, ambulante behandeling, verblijf in een instelling voor beschermd wonen, geen middelen gebruiken en controle hierop, een opleiding volgen en meewerken aan schuldhulpverlening.

Uitspraken