Laden...

Onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor doodslag op echtgenote in De Groeve

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor doodslag op echtgenote in De Groeve
Assen, 08 januari 2020

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Assen, heeft de man veroordeeld die in juni 2019 in de Groeve zijn echtgenote door verwurging om het leven bracht. De man is veroordeeld voor doodslag. Aan hem is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd van 8 jaar. Daarbij legt de rechtbank de gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel aan hem op.

Voorbedachten rade niet wettig en overtuigend bewezen

De man kwam tot zijn daad nadat zijn echtgenote hem te kennen had gegeven bij haar besluit te blijven dat zij hun relatie wilde beëindigen en hem zou verlaten. De rechtbank is, evenals de officier van justitie en de raadsman, van oordeel dat, gelet op het strafdossier en het onderzoek ter zitting, niet wettig en overtuigend kan worden bewezen dat de man planmatig of na kalm overleg heeft gehandeld. Hierdoor wordt de man van de primair ten laste gelegde moord vrijgesproken  Het subsidiair ten laste gelegde, doodslag, acht de rechtbank wel wettig en overtuigend bewezen.

Strafmotivering

Verdachte heeft  zijn echtgenote in de echtelijke woning in De Groeve, een plek waar zij zich veilig mocht voelen, door verwurging om het leven gebracht. Het door hem veroorzaakte gemis en het aangedane leed is voor de nabestaanden enorm. Daarnaast zal zijn dochter verder moeten leven met de wetenschap dat door toedoen van haar vader haar moeder niet meer in leven is. 

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank ook rekening met de gebrekkige ontwikkeling van zijn geestesvermogens. Het bewezen verklaarde is hem daardoor in verminderde mate toe te rekenen.

Strafoplegging

De rechtbank legt aan de man een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 jaren op.

De gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel

Gedragsdeskundigen hebben het recidive-risico en de onduidelijkheid rond het vereiste risicomanagement beschreven. De rechtbank legt de gedragsbeïnvloedende of vrijheidsbeperkende maatregel op, omdat monitoring van verdachte gedurende een langere periode na zijn detentie en voorwaardelijke invrijheidsstelling noodzakelijk kan zijn.

Uitspraken