Laden...

Plaatsing in aparte kamer Handhaving- en toezichtlocatie is vrijheidsontneming

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Plaatsing in aparte kamer Handhaving- en toezichtlocatie is vrijheidsontneming
Groningen, 16 februari 2024

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COa) had een vreemdeling, die in de Handhaving- en toezichtlocatie (HTL) in Hoogeveen, verbleef niet bij wijze van maatregel in een aparte kamer mogen plaatsen. De rechtbank Den Haag, zittingsplaats Groningen, vindt dit vrijheidsontneming en daar is geen wettelijke grondslag voor. De rechtbank heeft beslist dat de vreemdeling daarom een schadevergoeding van € 4.200,00 krijgt. 

Plaatsing in de HTL

De vreemdeling veroorzaakte overlast in het asielzoekerscentrum (azc) en is daarom in de HTL geplaatst. In de HTL verblijven asielzoekers die door overlast tijdelijk niet meer in een gewoon azc mogen wonen. Ook is aan de vreemdeling een vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd. Dat laatste houdt in dat de vreemdeling op het terrein van de HTL moet blijven. Onderwerp van geschil was of de HTL-plaatsing en de oplegging van de vrijheidsbeperkende maatregel als vrijheidsontneming of vrijheidsbeperking moet worden gezien. De rechtbank oordeelt, net als eerder in andere zaken is gedaan, dat er geen sprake is van vrijheidsontneming. De plaatsing in de HTL is volgens de rechtbank ook niet aan te merken als een onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing (artikel 3 van het EVRM). Ook is de plaatsing niet in strijd met het recht op privéleven van de vreemdeling (artikel 8 van het EVRM). Het COa heeft wel zonder wettelijke grondslag de telefoon van de vreemdeling afgepakt, ingekeken en filmpjes verwijderd. Dat is onrechtmatig, maar maakt de HTL-plaatsing op zich niet onrechtmatig.

Drie keer besloten tot plaatsing in een aparte kamer

In de HTL heeft de vreemdeling zich een aantal keer misdragen. Daarop heeft het COa drie keer besloten om de vreemdeling voor de duur van twee weken al zijn verstrekkingen te ontnemen en hem in een aparte kamer binnen de HTL te plaatsen. In die periode werd zijn bewegingsvrijheid nog verder beperkt. Dat betekent dat hij die periode niet naar de gezamenlijke ruimtes van de HTL kon en dat zijn bewegingsvrijheid was beperkt tot de aparte kamer, de gang waaraan die kamer grenst en de brandtrap die naar de ingang van de HTL leidt. Ook werd de vreemdeling geen dagprogramma aangeboden. De rechtbank is van oordeel dat door de verregaande beperkingen die gelden bij de plaatsing in de kamer de grens tussen vrijheidsbeperking en vrijheidsontneming is gepasseerd. Er is sprake van vrijheidsontneming en daarvoor moet er een wettelijke grondslag zijn. Die was er hier niet. De besluiten van het COa zijn daardoor onrechtmatig. Daarom krijgt de vreemdeling een schadevergoeding voor de tijd die hij in de aparte kamer heeft gezeten.

Uitspraken