Laden...

Rechtbank Noord-Nederland veroordeelt man voor mishandeling partner en vriend

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Nederland > Nieuws > Rechtbank Noord-Nederland veroordeelt man voor mishandeling partner en vriend
Groningen, 08 mei 2019

De Rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, heeft een man veroordeeld voor mishandeling, het iemand beroofd houden van de vrijheid, het in vereniging plegen van een poging tot zware mishandeling, meerdere winkeldiefstallen en het rijden onder invloed zonder in bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

Mishandeling en vrijheidsberoving partner

De man mishandelde onder invloed van drugs en alcohol zijn vriendin die bij hem op bezoek was. Daarna heeft hij haar van haar vrijheid beroofd gehouden door weg te gaan uit de woning en de deur af te sluiten zodat zij de woning niet kon verlaten.

Mishandeling goede vriend

Daarnaast heeft de man, wederom onder invloed van alcohol, zich schuldig gemaakt aan het in vereniging plegen van een poging tot zware mishandeling van een goede vriend.

Strafmotivering

Ten aanzien van de mishandelingen is de rechtbank van oordeel dat verdachte met zijn handelen een grove inbreuk heeft gemaakt op de lichamelijke integriteit van zijn slachtoffers. Daarnaast moet het voor beide slachtoffers een schokkende ervaring zijn geweest dat zij door hem, die zij beschouwden als partner c.q. goede vriend, op dergelijke wijze mishandeld werden. Dat het hierbij door beide slachtoffers opgelopen letsel beperkt is gebleven, is niet te danken geweest aan het handelen van de verdachte.
Verdachte heeft zich voorts schuldig gemaakt aan meerdere winkeldiefstallen. Deze hinderlijke feiten hebben de desbetreffende winkeliers veel overlast bezorgd.
Tot slot heeft de man zich schuldig gemaakt aan het rijden onder invloed zonder rijbewijs. Met dit laatste feit heeft hij de verkeersveiligheid ernstig in gevaar gebracht.
De rechtbank is op grond van de ernst van het bewezen verklaarde en alle in het vonnis genoemde feiten en omstandigheden van oordeel dat het belang van een adequate behandeling, en daarbij het effectief terugdringen van het recidiverisico voorop dient te staan. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf waardoor verdachte opnieuw gedetineerd wordt, zou hieraan in de weg staan. Een forse voorwaardelijke gevangenisstraf is echter wel op zijn plaats.

Strafoplegging

De rechtbank legt aan verdachte een gevangenisstraf op van 430 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarden stelt de rechtbank een meldplicht, een opname in een verslavingskliniek voor de duur van (maximaal) 12 maanden en verplicht meewerken aan begeleid wonen.

Uitspraken