Laden...

42 maanden celstraf voor verkrachting en mishandeling man in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 42 maanden celstraf voor verkrachting en mishandeling man in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 30 januari 2017

Een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is vandaag door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden. Hij maakte zich schuldig aan verkrachting, mishandeling en poging tot zware mishandeling van een man die hem onderdak bood in Eindhoven.

De verdachte had geen onderdak en mocht vanaf maart 2016 bij de man wonen. De eigenaar van de woning vertelde de verdachte op enig moment dat hij wel eens een fantasie had gehad over seks met een minderjarig meisje. De verdachte bood hem daarop aan te helpen met het “schoonmaken van zijn hoofd”. De mannen sloten daartoe in juni 2016 een contract af. In het kader van dat contract mocht de man bijvoorbeeld alleen slapen als de verdachte dit zei. Als de man aangaf dat hij moe was, gaf de verdachte hem een klap in zijn gezicht. Dit werden er in de loop van de tijd steeds meer. Uiteindelijk deelde de verdachte stompen uit op het lichaam en in het gezicht van de man. Ook moest hij zijn vingers boven de vlam van een aansteker houden tot de verdachte zei dat het genoeg was. De man liep daarbij brandwonden op, maar hield er geen blijvend letsel aan over. In oktober dwong de verdachte de man meerdere keren seksuele handelingen te ondergaan. Een paar dagen later was de maat vol voor de man en deed hij aangifte bij de politie.

​Deels vrijspraak


De rechtbank legt een lagere straf op dan de officier van justitie eiste. Volgens het Openbaar Ministerie dwong de verdachte de man in april en mei diverse betalingen voor hem te doen, zoals kleding en advocaatkosten. De rechtbank acht niet bewezen dat de verdachte de man mishandelde vóór het contract werd afgesloten. Daarmee kan dan ook niet worden bewezen dat het slachtoffer in die periode is gedwongen geld of goederen af te geven. Er zijn onvoldoende concrete bewijzen dat de man betalingen deed voor de verdachte in de periode nadat het contract was afgesloten. Evenmin blijkt dat de man goederen aan de verdachte heeft afgegeven.

​Ernstig misbruik

De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf mee dat de verdachte een zeer grote inbreuk maakte op de persoonlijke vrijheid en levenssfeer van de man en diens lichamelijke integriteit op grove wijze heeft aangetast. Het moeten ondergaan van de verkrachtingen en de mishandelingen moeten een vernederende en pijnlijke ervaring voor hem zijn geweest. De verdachte maakte bovendien ernstig misbruik van het vertrouwen dat de man in hem stelde en van de gastvrijheid die hij hem bood toen de verdachte geen geld en onderdak had en hulpbehoeftig was. De man moest de feiten ondergaan in zijn eigen woning, een plek waar hij zich juist veilig moet kunnen voelen. De rechtbank veroordeelt de verdachte naast een celstraf tot betaling van een schadevergoeding van ruim 3.000 euro aan de man.

Uitspraak