Laden...

5 jaar cel en tbs voor poging moeder te doden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 5 jaar cel en tbs voor poging moeder te doden
's-Hertogenbosch, 08 november 2018

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 60-jarige man uit ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en tbs. Hij probeerde in oktober vorig jaar zijn moeder om het leven te brengen.

De verdachte woonde tijdens het delict in huis bij zijn 87-jarige moeder in ’s-Hertogenbosch. De bewuste avond pakte hij op enig moment 2 kussens van de bank en drukte die tegen het hoofd van zijn moeder, waarbij hij haar gezicht in de bank drukte. Vervolgens ging de man bovenop de kussens op haar hoofd zitten. Dit hield hij enige tijd vol. Het slachtoffer liep onder meer een gebroken kaak, een op meerdere plaatsen gebroken borstbeen en 12 gebroken ribben op. Ze bracht een week door op de intensive care.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte zijn fragiele, kwetsbare moeder ernstig verwondde en vervolgens niet de moeite nam hulp in te schakelen. Ook stelde hij haar niet in de gelegenheid zelf medische hulp in te roepen – bijvoorbeeld door zijn telefoon aan haar te geven. Pas de volgende ochtend verliet hij, zonder ook maar iemand te waarschuwen, de woning en liet zijn moeder achter. Zij moest haar woning op eigen kracht verlaten om hulp te zoeken. Daarbij wierp de verdachte nog eens een extra drempel op omdat hij de huissleutels van zijn moeder meenam. 
Deze ervaring was voor haar zeer ingrijpend en beangstigend. Naast het lichamelijke letsel, leert de ervaring dat slachtoffers van dit soort misdrijven ook nog lange tijd psychisch nadelige gevolgen kunnen ondervinden. In deze zaak zal dat in het bijzonder het geval zijn, omdat het slachtoffer door haar eigen zoon op een dergelijke gewelddadige manier is behandeld. Het handelen van de man had ook een andere afloop kunnen hebben. Dat dit niet is gebeurd, is niet aan hem te danken maar aan de wilskracht die de vrouw had om te overleven. Zijn handelen getuigt dan ook van een volkomen gebrek aan respect voor het leven van zijn moeder.
Verder betreurt de rechtbank het dat de verdachte tot op heden op geen enkele wijze verantwoordelijkheid nam voor zijn laffe en gewetenloze daad. Tot slot weegt mee dat de rechtbank de verdachte –op advies van een psycholoog en een psychiater- als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwt. Hij lijdt aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis.

Uitspraak