Laden...

9 jaar cel voor neersteken willekeurige vrouwen op straat in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 9 jaar cel voor neersteken willekeurige vrouwen op straat in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 23 februari 2022

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 50-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar. Hij viel in januari en maart 2021 twee volstrekt willekeurige vrouwen aan die aan het wandelen en hardlopen waren.

De ene vrouw was aan het wandelen in haar buurt toen ze plots van achteren werd benaderd en in haar hoofd werd gestoken. Twee maanden later overkwam de andere vrouw hetzelfde. Zij was aan het hardlopen en kreeg vanuit het niets een mes in haar rug gestoken. De politie verspreidde een foto van de dader, waarna de verdachte in beeld kwam.

Volgens de verdediging moet de verdachte van beide verwijten worden vrijgesproken, omdat hij hier niets mee te maken zou hebben. De rechtbank oordeelt anders. Op de spijkerbroek van de verdachte werd een bloedspat met DNA materiaal van de hardloper aangetroffen. Ook voor de andere zaak is er voldoende bewijs. Naast dat de verdachte binnen het signalement past, is er sprake van een vergelijkbaar patroon (de modus operandi). Beide voorvallen vonden namelijk plaats op een rustige weg waar op dat moment weinig of geen anderen aanwezig waren. De slachtoffers hadden geen relatie tot de dader en waren vrouwen die alleen op weg aan het hardlopen of aan het wandelen waren. In beide gevallen hing de verdachte van te voren fietsend rond in de omgeving. Vervolgens kwam hij rustig aanfietsen, legde hij zijn fiets neer, benaderde de vrouwen te voet van achter en stak hen neer. Daarna liep hij terug naar zijn fiets en ging er snel vandoor.

Verder is in de schuur van de verdachte een fiets aangetroffen die specifieke overeenkomsten bevat met de fiets die op camerabeelden te zien is. Ook merkt een geraadpleegde bewegingswetenschapper op dat de dader zijn stuur op een zeer kenmerkende wijze vasthoudt. De verdachte verklaarde tijdens de behandeling van zijn strafzaak dat hij zichzelf het stuur op deze wijze ziet vasthouden op de beelden van één incident. Al met al kan het volgens de rechtbank niet anders dan dat de verdachte degene is die de vrouwen heeft neergestoken.

Willekeurige slachtoffers

De verdachte maakte zich twee keer schuldig aan een poging tot doodslag. Het ging daarbij om volstrekt willekeurige vrouwen als slachtoffer. Hij overrompelde de vrouwen door hen van achter te benaderen en uit het niets aan te vallen. De slachtoffers hadden geen idee wat hen overkwam. Vervolgens liet hij de slachtoffers in hulpeloze toestand achter. Het is slechts aan het snelle optreden van omstanders en adequate hulpverlening te danken dat de vrouw die aan het hardlopen was het steekincident overleefde.
De incidenten roepen bovendien de angst op dat eenieder tijdens een rondje hardlopen of rustig wandelen door de buurt, op elk moment plotseling kan worden neergestoken door een volslagen vreemde.

Het zeer gewelddadige karakter van de voorvallen laat zien dat de verdachte er niet voor terugschrikt om zwaar geweld tegen anderen te gebruiken. Sterker nog, kennelijk vond hij het nodig om zonder enige aanleiding op vrouwen in te steken. Bovendien ziet hij de ernst van het door hem aangedane leed niet in. De verdachte nam geen verantwoordelijkheid en gaf aan dat beide slachtofferverklaringen voor hem niet belangrijk waren. Enige empathie ontbrak.

Geen verklaring over motief

De verdachte werkte niet mee aan een onderzoek bij het Pieter Baan Centrum. De deskundigen kunnen daarom geen diagnostische conclusies trekken en onthouden zich van een advies over de verdachte. De rechtbank heeft zo geen juridische grond om eventueel een tbs-maatregel op te leggen. Daarom krijgt de verdachte een lange vrijheidsbenemende straf van 9 jaar. Daarbij weegt nadrukkelijk mee dat de verdachte niet heeft willen verklaren waarom hij tot zijn daden is overgegaan. Naast de celstraf moet hij de slachtoffers schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 12.000 euro.

Uitspraak