Laden...

Acht jaar cel voor moord op buurman in Schijndel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Acht jaar cel voor moord op buurman in Schijndel
's-Hertogenbosch, 01 mei 2015

De rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag een 48-jarige man uit Schijndel veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. De man vermoordde in juli vorig jaar zijn buurman.

De verdachte belde ’s nachts aan bij zijn buurman, die de voordeur opende en daarna terug zijn woning in wilde lopen. Toen hij omdraaide, sloeg de verdachte hem met een bloembak op zijn achterhoofd. In de woonkamer sloeg hij het slachtoffer met een blik bier. De verdachte denkt dat hij daarna net zo lang is doorgegaan met slaan totdat zijn buurman dood was. Het lichaam van het slachtoffer werd de volgende middag gevonden.

Waanidee

De man besloot zijn buurman om het leven te brengen in de waan dat diens dood gevaar voor de rest van de wereld zou kunnen afwenden. Volgens de rechtbank voerde de man zijn plan met voorbedachten rade uit. Hij trof in zijn eigen woning voorbereidingen door een mes te pakken en een shirt om sporen te wissen. Daarna ging hij naar de woning van zijn buurman en nam ondertussen van de galerij het bloembakje mee. De man verklaarde dat hij zijn buurman met één klap wilde doden. Toen dit niet lukte, heeft hij zich steeds beraden en vastgehouden aan zijn eerder genomen besluit om zijn buurman te doden. De verdachte paste zijn plan telkens aan op de gebeurtenissen.
 

Onherstelbaar leed

Het ontnemen van een leven is een van de meest ingrijpende strafbare feiten. De man veroorzaakte hiermee onherstelbaar leed en verdriet bij de nabestaanden. Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank er in strafmatigende zin rekening mee dat de man door een ernstig psychiatrisch ziektebeeld sterk verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van het delict. De officier van justitie eiste daarom naast een celstraf van zes jaar ook tbs met dwangverpleging. Voorwaarde voor het opleggen van tbs is het bestaan van recidivekans. Deskundigen kunnen echter niet vaststellen hoe groot de kans op herhaling is, daarvoor is meer nodig dan alleen de aanwezigheid van een ziekelijke stoornis, en andere aanknopingspunten ontbreken. Daarom legt de rechtbank geen tbs op, maar een langere celstraf dan de officier van justitie heeft geëist.

Uitspraken