Laden...

Asielzoeker met verhoogde kans op slechte afloop bij coronabesmetting moet onderdak krijgen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Asielzoeker met verhoogde kans op slechte afloop bij coronabesmetting moet onderdak krijgen
's-Hertogenbosch, 08 april 2020

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COa) moet ervoor zorgen dat een asielzoeker weer voorlopig opvang krijgt. Dit besliste de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant. De man kreeg eind januari jl. te horen dat zijn asielaanvraag werd afgewezen en is kort daarop door het COa uit de opvang gezet.

De man verzocht in december 2019 om een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. In januari verklaarde de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid die aanvraag niet-ontvankelijk, omdat de man inmiddels in een andere lidstaat van de Europese Unie een verblijfsvergunning had gekregen. Tegen dit besluit stelde de man beroep in. Daarnaast vroeg hij de rechter om in deze asielprocedure een voorlopige voorziening te treffen. In de tussentijd deelde het COa aan de man mee dat hij geen recht meer heeft op opvang. Hij is toen ook uit de opvang gezet. Eind maart deed de man echter een verzoek om weer tot de opvang te worden toegelaten. Het COa weigerde dit. Ook hiervoor stapte de man naar de rechter. Hij verzocht weer te worden toegelaten tot de opvang, in ieder geval tot het moment dat de rechtbank uitspraak heeft gedaan op het verzoek om een voorlopige voorziening in zijn asielaanvraag. Over dit laatste verzoek gaat deze zaak.

Spoed door corona

De rechtbank oordeelt dat er sprake is van een spoedeisend belang dat maakt dat er snel een beslissing nodig is. De man stelt namelijk onweersproken dat hij kampt met medische problemen; hij heeft bronchitis en emfyseem/COPD. Dit betekent dat de man volgens de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een verhoogde kans heeft op een ernstig beloop bij besmetting met het coronavirus. Bovendien heeft hij geen huisarts.

Standpunten

De man vindt kort gezegd dat hij recht heeft op opvang. Het COa is het daarmee niet eens, omdat de man inmiddels een verblijfsvergunning in een andere EU-lidstaat heeft gekregen en daar dus internationale bescherming geniet. Daarnaast heeft de staatssecretaris in maart jl. als maatregel ingesteld dat nieuwe asielzoekers tot 6 april (en naar verwachting verlengd tot 28 april) niet meer worden opgevangen door het COa op hun bekende opvanglocaties. Voor deze asielzoekers is een speciale noodlocatie als opvang ingericht op het terrein van Defensie in Zoutkamp. Niet het COa maar de staatssecretaris gaat daar over eventuele toelatingen.

Oordeel

De voorzieningenrechter oordeelt dat de man nog steeds recht heeft op opvang. Hij mag namelijk op grond van de Vreemdelingenwet in ieder geval nog in Nederland zijn, zolang nog niet is beslist op het verzoek om een voorlopige voorziening in de asielprocedure. Dat een andere EU-lidstaat eerder al een verblijfsvergunning aan hem heeft verleend, maakt dit niet anders. Het COa is dus verplicht om de man weer toe te laten tot de opvang. Het ligt volgens de rechter voor de hand dat het COa met de staatssecretaris in overleg gaat en ervoor zorgt dat de man wordt toegelaten tot de noodopvang in Zoutkamp.

Uitspraken