De politie vond in maart van dit jaar tijdens een doorzoeking van gebouwen op het perceel in Nistelrode een grote hoeveelheid softdrugs: ruim 17 kilo hennep, 9 kilo henneptoppen en bijna 2,5 kilo hasjiesj en 1 kilo hennepafval. De burgemeester van de gemeente Bernheze besloot in juni de woning en bijgebouwen per 1 september voor 3 maanden te sluiten vanwege -kort gezegd- verstoring van de openbare orde en veiligheid. Onder meer één van de eigenaren en een echtpaar dat op het perceel woont, maakten hiertegen bezwaar en stapten naar de rechter om een voorlopige voorziening te treffen. De burgemeester liet weten dat het perceel niet zal worden gesloten tot er uitspraak is in dit proces.
De eigenaar en de bewoners bevestigen dat er een handelsvoorraad softdrugs op het perceel aanwezig was. Deze voorraad werd gebruikt om de coffeeshop van de eigenaar in Oss te bevoorraden. De eigenaar en de bewoners stellen dat het perceel al 15 jaar wordt gebruikt als opslag. Naar hun zeggen was dit overleg gegaan met de politie en de burgemeester van Oss. Er zou volgens hen geen sprake zijn van overlast of van toeloop naar de woningen, die ongedaan moet worden gemaakt. Daarnaast hebben zij de burgemeester van Bernheze aangegeven dat ze bereid waren om zelf maatregelen te treffen om overlast en problemen met de openbare orde te voorkomen.
De eigenaar en de bewoners stellen dat de burgemeester van Bernheze had kunnen volstaan met een waarschuwing of een soortgelijke maatregel. Het echtpaar dat op het perceel woont is de 80 jaar gepasseerd en vanwege ernstige gezondheidsproblemen is het onwenselijk dat zij door de sluiting de woning moeten verlaten. Bovendien zijn er veel dieren op het perceel aanwezig waarvoor geen opvang voorhanden is.
De rechter oordeelt dat de burgemeester van Bernheze de omstandigheden onvoldoende in kaart heeft gebracht. Haar standpunt dat de openbare orde is verstoord en niet kan worden volstaan met een waarschuwing, of een andere minder ingrijpende maatregel, is onvoldoende inzichtelijk gemaakt. Volgens de rechter heeft de burgemeester kort gezegd onvoldoende aangegeven waarom ze niet voor zo’n minder ingrijpende maatregel koos. Daarom wijst de rechter de verzoeken van de eigenaar en het echtpaar toe. Dat betekent dat de woning en de bijgebouwen niet mogen worden gesloten tot 6 weken nadat de burgemeester op het bezwaar heeft beslist.